Printer Friendly Version Overa dokumenata @ 19 September 2012 10:11 AM

OVERA PUNOMOĆJA U VEZI SA NEKRETNINAMA U R. SRBIJI I OVERA NASLEDNIH IZJAVA

Obaveštavamo građane da, u skladu sa novim propisima u Republici Srbiji, punomoćja u vezi sa nekretninama u Srbiji i nasledne izjave mogu biti overeni u Ambasadi u zakonom predviđenoj formi javnobeležničkog zapisa, odnosno formi koja uključuje klauzulu o potvrđivanju isprave (solemnizaciona klauzula).

Neophodno je lično prisustvo davaoca punomoćja ili izjave koji je potrebno da se identifikuje na osnovu važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije ili eventualno vaćežeg stranog pasoša. Neophodno je da davalac punomoćja ili izjave podnese odgovarajući tekst punomoćja ili izjave koju je sačinilo kvalifikovano lice u Srbiji (advokat ili javni beležnik), da proveri sa licem koje ovlašćuje ili notarom pred kojim će se zaključiti glavni pravni posao (ugovor) u kojoj formi i koje sadržine treba da bude isprava (punomoć ili izjava) koju prilaže. Punomoćje ili izjava se potpisuju u Ambasadi.

Za overu punomoćja u vezi sa nekretninama u Srbiji i overu naslednih izjava u javnobeležničkoj formi, odnosno njihovu solemnizaciju, neophodno je dokument koji treba da se overi (u elektronskoj formi), sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Srbije, odnosno važećeg stranog pasoša, prvo poslati na e-mail Konzularnog odeljenja Ambasade (consular.canberra@mfa.rs), a potom e-mailom ili telefonom zakazati vreme dolaska radi solemnizacije isprave, odnosno sačinjavanja javnobeležničkog zapisa

Za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti (ugovor o prodaji, ugovor o razmeni, poklonu, doživotnom izdržavanju, ustupanju i raspodeli imovine za života i sl.) isključivo je nadležan javni beležnik na čijem području se nalazi nepokretnost u Srbiji. 

OVERA POTPISA NA OSTALIM PRIVATNIM ISPRAVAMA

Overa potpisa na privatnim ispravama (punomoćje, ovlašćenje ili izjava) koje moraju biti napisane na srpskom jeziku se vrši u Ambasadi na osnovu važećih dokumenata Republike Srbije (biometrijski pasoš ili biometrijska lična karta) ili eventualno vaćežeg stranog pasoša. Za overu potpisa je neophodno lično prisustvo stranke čiji se potpis overava. Stranka potpisuje privatnu ispravu u Ambasadi gde se upisuje i u Knjigu legalizacije.

OVERA FOTOKOPIJЕ

Overa fotokopija vrši se u Ambasadi na osnovu originala dokumenata čije se fotokopije overavaju i važećih dokumenata Republike Srbije za identifikaciju (biometrijski pasoš ili biometrijska lična karta).

Ukoliko je fotokopija za upotrebu u Srbiji, overa fotokopije se može izvršiti i na osnovu važećeg stranog pasoša.

OVERA JAVNIH ISPRAVA - APOSTILLE

Australija, Fidži, Vanuatu i Samoa su, kao i Srbija, potpisnice Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, prema kojoj je javna isprava overena pečatom ”Apostille” podobna za upotrebu u svim državama potpisnicama Haške konvencije.

Javne isprave izdate u Republici Srbiji ili u ovim zemljama (izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, svedočanstva, diplome i dr), mogu se upotrebiti u jednoj ili drugoj državi ako su overene u skladu sa Haškom Konvencijom o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava od 5.10.1961. godine, odnosno ukoliko su snabdevene potvrdom “Apostille”, kao i overenim prevodom od strane ovlašćenog sudskog tumača.

Overa pečatom “”Apostille” vrši se isključivo od strane nadležnih organa koji se nalaze u zemlji u kojoj je izdata javna isprava (u Australiji to je Department of Foreign Affairs and Trade - Australian Passports Office Legalisation Services), što znači da se ne može izvršiti u Ambasadi.

Na ovim linkovima možete pronaći više informacija o legalizaciji javnih isprava za upotrebu u inostranstvu.

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.