Printer Friendly Version ЕВРОПСК БАНКА ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ: ШТЕТА ОД ПОПЛАВА У СРБИЈИ ОКО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА @ 30 May 2014 11:47 AM

Још нема званичних процена штете од поплава, али према прелиминарним губим проценама, штета у Србији износи око 1,5 до две милијарде евра, а у БиХ око 1,3 милијарде, наводи се у саопштењу које је ЕБРД данас доставио Танјугу.

Пољопривредни сектор, који чини око 10 одсто бруто домаћег прозивода (БДП) у Србији и шест одсто у БиХ, посебно је тешко погођен. Највећи део обрадиве земље у поплављеним областима је уништен, а штета у обе земље износиће више стотина милиона евра, сматра банка. Производња струје и рударство посебно су погођени у Србији где ће, како се наводи, велике трошкове имати државна компанија Електропривреда Србије.

Путеви и пруге, као и инфраструктура за пренос воде и струје, такође су погођени, што ће представљати велики проблем за слободан промет робе и кретање људи, али и утицати на пословање широм региона.

Поплаве ће такође имати значајан макроекономски утицај у Србији и БиХ и угрозиће краткорочни привредни раст и циљну инфлацију и изменити приоритете и буџет за 2014. Тренутна процена ЕБРД за 2014. подразумева раст БДП-а од 1,8 одсто у Србији и један одсто у БиХ, али банка наводи да ће те процене по свој прилици бити ревидиране наниже.

ЕБРД је недавно напоменула да је одговор на кризу један од њених приоритета, а да ће средства пре свега бити усмерена на рехабилитацију оштећених путева, пруга, водовода и електрана. У приватном сектору, банка намерава да обезбеди додатни капитал за мала и средња предузећа, поготово у пољопривредном сектору.

Као кандидат за чланство у ЕУ, Србија може аплицирати и за помоћ из Европског фонда солидарности, који помаже чланицама ЕУ у случајевима озбиљних природних катастрофа, ако настала штета премашује 0,64 одсто њиховог БДП-а, подсећа ЕБРД