Printer Friendly Version USAGLAŠEN TEKST SPORAZUMA O SOCIJALNOM OSIGURANJU @ 28 September 2015 02:05 AM


Na pregovorima nadležnih organa Srbije i Australije, održanim u Kanberi od 22. do 25. septembra 2015.godine, usaglašen je tekst Sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države, koji su parafirali šefovi delegacija.
Sporazumom o socijalnom osiguranju između Srbije i Australije obuhvaćene su oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.
Odredbe sporazuma omogućavaju osiguranicima dveju država da se prilikom ostvarivanja prava na penziju, ukoliko je to potrebno, uzme u obzir staž osiguranja navršen na teritoriji obe države ugovornice. Sadrži, takođe, i odredbe o isplati davanja u konvertibilnoj valuti na teritoriji druge države ugovornice, zatim, o utvrđivanju primenljivog zakonodavstva, kao i o upućivanju na rad u drugu državu-ugovornicu. Odredbama kojim se reguliše upućivanje na rad u drugu državu-ugovornicu, predviđena je mogućnost izuzeća od primene odredaba zakonodavstva zemlje u koju je lice upućeno, čime se izbegava istovremeno plaćanje doprinosa u obe države.
U skladu sa procedurom, predstoje aktivnosti u cilju pripreme pratećih dokumenata kao i samo potpisivanje sporazuma, zatim ratifikacija i njegovo stupanje na snagu, o čemu će Ambasada pravovremeno obaveštavati javnost.
Ambasada Republike Srbije u Australiji koristi ovu priliku da izrazi iskrenu zahvalnost svakom od pripadnika Srpske zajednice u Australiji koji je svojim stavom ili konkretnom podrškom pomogao da se organizuje dolazak i boravak delegacije Srbije kako bi se održali pregovori o Sporazumu o socijalnom osiguranju.