Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ - БИРАЧКА МЕСТА У АУСТРАЛИЈИ НЕЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ БИРАЧА @ 5 April 2016 04:31 AM

До 2. априла 2016.године - што је био предвиђени рок за пријављивање држављана Републике Србије, који би желели да гласају на неком од бирачких места у Аустралији преко Амбасаде Републике Србије у Канбери, пријавило се 14 лица (и то не сви за евентуално гласање у Канбери), што је знатно испод минимума од 100 пријављених. Самим тим, нису се стекли предвиђени услови за отварање гласачког места у Амбасади у Канбери, а такође због недовољно заинтересованих (пријавило се 31 лице) бирачко место неће бити отворено ни у Генералном Конзулату у Сиднеју.
Одлуком Републичке изборне комисије биће отворено 38 бирачких места у иностранству, односно, она бирачка места где је пријављен довољан борој заинтересованих.
Грађани Србије у Аустралији који су у редовном поступку доставили своје молбе преко Амбасаде или Конзулата и добили решење општинске изборне комисије да ће бити у бирачком списку за неко од тада планираних места за гласање у Аустралији, биће враћени у бирачки списак према месту пребивалишта у Србији тако да своје право да гласају могу остварити у Србији, ако 24. априла 2016. године буду боравили у земљи.