Printer Friendly Version OBAVEŠTENJE - BIRAČKA MESTA U AUSTRALIJI NEĆE BITI OTVORENA ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH BIRAČA @ 5 April 2016 04:40 AM

Do 2. aprila 2016.godine - što je bio predviđeni rok za prijavljivanje državljana Republike Srbije, koji bi želeli da glasaju na nekom od biračkih mesta u Australiji preko Ambasade Republike Srbije u Kanberi, prijavilo se 14 lica (i to ne svi za eventualno glasanje u Kanberi), što je znatno ispod minimuma od 100 prijavljenih. Samim tim, nisu se stekli predviđeni uslovi za otvaranje glasačkog mesta u Ambasadi u Kanberi, a takođe zbog nedovoljno zainteresovanih (prijavilo se 31 lice) biračko mesto neće biti otvoreno ni u Generalnom Konzulatu u Sidneju.
Odlukom Republičke izborne komisije biće otvoreno 38 biračkih mesta u inostranstvu, odnosno, ona biračka mesta gde je prijavljen dovoljan boroj zainteresovanih.
Građani Srbije u Australiji koji su u redovnom postupku dostavili svoje molbe preko Ambasade ili Konzulata i dobili rešenje opštinske izborne komisije da će biti u biračkom spisku za neko od tada planiranih mesta za glasanje u Australiji, biće vraćeni u birački spisak prema mestu prebivališta u Srbiji tako da svoje pravo da glasaju mogu ostvariti u Srbiji, ako 24. aprila 2016. godine budu boravili u zemlji.