Printer Friendly Version ИСПЛАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ @ 4 March 2017 02:07 AM

Наведеним законом су уређени услови, начин и поступак регулисања обавеза по основу неисплаћене девизне штедње грађана коју су до 27. априла 1992. године положили
(1) држављани бивших република СФРЈ, осим Р. Србије, код банака са седиштем на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ и
(2) држављани Р. Србије код филијала банака са седиштем на територији Р. Србије, а које су се налазиле на територијама бивших република СФРЈ.
Одредбе наведеног закона се односе и на наследнике горе наведених лица. Лица која поседују држављанство бивших република СФРЈ (осим Р. Србије), право на исплату старе девизне штедње остварују под условом реципроцитета, чије постојање утврђује министарство надлежно за послове правде.
Обавеза Републике Србије за исплату девизне штедње не односи се на девизну штедњу која је у потупости исплаћена у складу са прописима бивших република СФРЈ на чијој територији је положена или коју су бивше републике СФРЈ својим прописима пренеле на друга правна лица, односно конвертовале у друга права.
Обавеза Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње, која је регулисана наведеним законом, износи до 310 милиона евра и обухвата главницу и пратеће камате.
Обавезе ће се извршити у десет једнаких полугодишњих рата, које доспевају сваког 31. августа и 28. фебруара, почев од 31. августа 2018. године, закључно са 28. фебруаром 2023. године. Ради регулисања јавног дуга по овом основу, Република Србија ће емитовати амортизационе обвезнице без купона, које гласе на евро.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.
Образац пријаве потраживања и начин пријављивања одређен је Уредбом о поступку за утврђивање права на исплату старе девизне штедње грађана. Уз пријаву потраживања на прописаном обрасцу, која се подноси у три примерка, доставља се и документација, прописана чланом 4 Уредбе.
Текст закона, уредбе и прописаних образаца могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг – http://www.javnidug.gov.rs/.