Printer Friendly Version ISPLATA STARE DEVIZNE ŠTEDNJE @ 4 March 2017 02:51 AM

Navedenim zakonom su uređeni uslovi, način i postupak regulisanja obaveza po osnovu neisplaćene devizne štednje građana koju su do 27. aprila 1992. godine položili
(1) državljani bivših republika SFRJ, osim R. Srbije, kod banaka sa sedištem na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ i
(2) državljani R. Srbije kod filijala banaka sa sedištem na teritoriji R. Srbije, a koje su se nalazile na teritorijama bivših republika SFRJ.
Odredbe navedenog zakona se odnose i na naslednike gore navedenih lica. Lica koja poseduju državljanstvo bivših republika SFRJ (osim R. Srbije), pravo na isplatu stare devizne štednje ostvaruju pod uslovom reciprociteta, čije postojanje utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove pravde.
Obaveza Republike Srbije za isplatu devizne štednje ne odnosi se na deviznu štednju koja je u potuposti isplaćena u skladu sa propisima bivših republika SFRJ na čijoj teritoriji je položena ili koju su bivše republike SFRJ svojim propisima prenele na druga pravna lica, odnosno konvertovale u druga prava.
Obaveza Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje, koja je regulisana navedenim zakonom, iznosi do 310 miliona evra i obuhvata glavnicu i prateće kamate.
Obaveze će se izvršiti u deset jednakih polugodišnjih rata, koje dospevaju svakog 31. avgusta i 28. februara, počev od 31. avgusta 2018. godine, zaključno sa 28. februarom 2023. godine. Radi regulisanja javnog duga po ovom osnovu, Republika Srbija će emitovati amortizacione obveznice bez kupona, koje glase na evro.
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Republike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
Obrazac prijave potraživanja i način prijavljivanja određen je Uredbom o postupku za utvrđivanje prava na isplatu stare devizne štednje građana. Uz prijavu potraživanja na propisanom obrascu, koja se podnosi u tri primerka, dostavlja se i dokumentacija, propisana članom 4 Uredbe.
Tekst zakona, uredbe i propisanih obrazaca mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug – http://www.javnidug.gov.rs/.