Printer Friendly Version PRVE BILATERALNE POLITIČKE KONSULTACIJE SRBIJE I AUSTRALIJE @ 7 May 2017 12:58 PM

U Kanberi su u petak, 05. maja 2017. godine, održane prve bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Departmana inostranih poslova i trgovine Australije, na nivou pomoćnika ministara zaduženih za bilateralnu saradnju.
Srpsku stranu je predvodio v.d. pomoćnika MSP ambasador Goran Aleksić, a australijsku prvi pomoćnik sekretara gospođa Luiz Hend.
Tokom razgovora dveju delegacija obuhvaćen je širok spektar pitanja od značaja za odnose i saradnju dve zemlje – od međusobnog informisanja o događajima koji su od značaja za pozicioniranje na međunarodnom planu, do pregleda tema koje su od posebnog značaja za unapređenje saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija, s akcentom na konkretnim pitanjima saradnje na bilateralnom nivou kao što su oblast privrede (investicije i trgovinska razmena), širenje i unapređenje ugovorne osnove odnosa dve zemlje (s posebnim osvrtom na sagledavanje okolnosti od značaja za nastavak pregovora o Sporazumu o socijalnom osiguranju), kao i aktivnosti u cilju unapređenja kulturne, sportske i prosvetne saradnje.
Delegacija Srbije je detaljnije predstavila spoljnopolitičke prioritete Srbije, uz isticanje mera i aktivnosti u okviru svoje istinske posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti u regionu Balkana kao i za rešavanje pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine.
Uz konstataciju da su odnosi Srbije i Australije prijateljski i da nema otvorenih pitanja, istaknuto je da Srpska zajednica u Australiji predstavlja jedan od najznačajnijih mostova dosadašnje kao i buduće saradnje dve zemlje pa će se realizaciji nekih od aktivnosti u narednom periodu s tim u vezi obostrano posvetiti znatno veća pažnja.
Zajednički je konstatovano da je duga istorija odnosa dve zemlje dobra osnova i snažan podstrek unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Australije u narednom periodu. Pored uspostavljanja redovnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, zajednički je ocenjeno da će realizacija investicionih projekata, među kojima je projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto jedan od najznačajnijih, dati odnosima dve zemlje u narednom periodu novi sadržaj i kvalitet.