Printer Friendly Version ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИ ОДНОСИ И УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ @ 14 July 2017 11:46 AM

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас (петак, 14. јул) министарку иностраних послова Аустралије Џули Бишоп.

На састанку је обострано истакнута важност даљег унапређења политичког дијалога на свим нивоима, као и значај неговања традиционално добрих и пријатељских односа и развоја сарадње у областима од заједничког интереса. У разговору је указано да је ово је прва посета једног шефа аустралијске дипломатије Републици Србији након више од тридесет година.

Оцењено је да постоји потреба за продубљивањем и ширењем спектра економске сарадње у областима као што су истраживање и експлоатација рудника, инвестиције, пољопривреда и туризам, уз сарадњу у спорту, култури и другим областима.

Министар Дачић је информисао аустралијску страну о актуелној фази у дијалогу са Приштином и нашим ставовима у вези са питањем Косова и Метохије, те указао на неопходност доследног поштовања међународног права.

Имајући у виду бројност представника наше дијаспоре у Аустралији, са наше стране је истакнута посвећеност даљем унапређењу положаја српске заједнице у Аустралији, као једног од важних фактора у односима Србије и Аустралије. Изражен је и интерес за даље поједностављење поступка аплицирања и добијања аустралијских виза за држављане Србије.