Printer Friendly Version SERBIA REMEMBERS – Australians and New Zealanders in World War One @ 24 September 2018 07:48 AM



Тродневни програм комеморативних свечаности састојао се од:

- Петак, 14. септембар, приказивање документарног филма „Дуго путовање у рат“ (“The Long Road to War”) аутора Милоша Шкундрића;

- Субота, 15. септембар, централна комеморативна свечаност у Аустралијском ратном меморијалу, чији саставни део је била пригодна изложба предмета (униформа и остала опрема – укупно 24 премета) које је Србија поклонила 1922. године Аустралијском ратном меморијалу као и других пригодних експоната из приватне колекције, затим, званично представљање књиге аутора Бојана Пајића „Our Forgotten Volunteers – Australians & New Zealanders With Serbs In World War One” и изложбе „СЛИКАРИ / РАТНИЦИ / СВЕДОЦИ“ ауторке Жане Гвозденовић из Београда. Истог дана, а по завршетку комеморативног програма, положен је венац, а у вечерњим сатима је организован пригодан пријем у Амбасади за све учеснике комеморативне свечаности.

- Недеља, 16. септембар, у организацији Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, у манастиру „Свети Сава – Нови Каленић“ код Канбере служена је литургија, а након тога је приређен ручак и пригодан програм у манастирској сали.

Подсећања ради, као полазиште у дефинисању концепта је коришћено искуство из реализације програма комеморативне свечаности посвећене обележавању почетка Великог рата, одржане у октобру 2014. године у Аустралијском ратном меморијалу (Australian War Memorial) под насловом „Serbia in The Great War – Australian Testimonies”.

Део историјских чињенице о учешћу Аустралијанаца и Новозеланђана током периода Великог рата и непосредно након тога у оквиру међународних мисија помоћи Србији, презентиран током 2014. године, послужио је као полазна основа за даља истраживања. Бојан Пајић је са бројним сарадницима наставио истраживања и прикупљене чињенице представио у поменутој књизи током ове комеморативне свечаности. У књизи су детаљно представљени подаци о непосредном или посредном учешћу око 1.500 Аустралијанаца и Новозеланђана у овим догажајима као и подаци о 170 одликованих оредењем Србије по завршетку Великог рата.

Као посебно важну чињеницу издвајамо присуство великог броја потомака и рођака свим сегментима програма комеморативних свечаности који су за ову прилику допутовали у Камберу из Бризбејна, Аделаида, Мелбурна, Сиднеја, Водонге а било је и гостију са Новог Зеланда. Такође, догађајима је присуствовао и велики број припадника Српске заједнице из Сиднеја, Мелбурна и Канбере.

Представник Аустралијске Владе био је сенатор Џим Молан, у својству изасланика Министра за ратне ветеране, а тематско обраћање на комеморативној свечаности (о везама Аустралијанаца са Србијом у Великом рату, посебно о активностима медицинских мисија) имао је професор емеритус на универзитету у Бризбејну Џон Перн, доктор медицине и пензионисани генерал аустралијске армије. На комеморативној свечаности су говорили и потомци Аустралијанаца преносећи своје породичне успомене: Ричард Кук, Маргарет Браун и Кети Хенкок, а гостима на комеморативној свечаности се обратио и Владика Силуан испред Митриполије аустралијско-новозеландске СПЦ. Гости на комеморативној свечаности су били и амбасадори или представници дипломатских мисија из Канбере као и представници ДФАТ-а.  Програму комеморативних свечаности је присуствовао и Генерални конзул РС у Сиднеју господин Бранко Радошевић.
Тродневне комеморативне свечаности су детаљно испраћене од стране медија на српском језику у Аустралији, у периоду припреме било је неколико најава у медијима и на порталима на енглеском језику, а са самог догађаја је објављен већи број прилога на друштвеним мрежама.

Линкови:
https://www.youtube.com/watch?v=QeyXKjakt_I

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/audiotrack/our-forgoten-volunteers-australians-and-new-zealanders-serbs-wwi

https://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/sr/audiotrack/nashi-zaboravljeni-dobrovoljci-australijanci-i-novozelandjani-sa-srbima-u-prvom-svetskom

https://www.facebook.com/SBSSerbian/photos/pcb.1945016195541281/1945015558874678/?type=3&theater

https://www.facebook.com/SBSSerbian/photos/pcb.1945091662200401/1945088082200759/?type=3&theater