Printer Friendly Version Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије @ 5 March 2020 01:51 AM

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије биће одржани 26. априла 2020.године.

Бирачи – држављани Републике Србије – који имају боравиште у иностранству и који су уписани у једниствен бирачки списак, могу поднети захтев преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије – у Аустралији су то Амбасада у Канбери и Генерални конзулат у Сиднеју – најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (значи, најкасније до 4. априлa 2020. године), да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству. Напомињемо да ће истог дана, 26. aприла, бити одржани и локални и покрајински избори, али могућност остваривања вашег бирачког права у иностранству односи се само на изборе за народне посланике Народне скупштине Републике Србије (парламентарне изборе).
У Аустралији бирачка места могу бити отворена у Амбасади у Канбери и у Генералном конзулату у Сиднеју, а важан предуслов за то је да у прописаном поступку буде пријављено најмање 100 заинтересованих бирача који желе да остваре своје бирачко право на том бирачком мерсту.
Наравно, уважавајући специфичности Аустралије као и важеће прописе у вези са поступком отварања бирачког места у иностранству, постоји могућност да бирачко место буде отворено и на неком додатном месту, али је и за такву одлуку неопходно да постоји минимум 100 заинтересованих бирача. Заинтересованост за ту могућност треба да буде документована/образложена  правовремено (у складу са прописаним роковима за поједине предизборне радње) и представљена Амбасади и Генералном конзулату који ће о реалним претпоставкама за отварање таквог бирачког места обавестити Централну изборну комисију. 
Полазећи од напред наведеног, видљиво је да је први корак провера да ли је бирач уписан у јединствен бирачки списак као предуслов за остварење права да гласа у иностранству.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем јединственог матичног броја грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/
Ако сте установили да се ваше име, презиме и остали подаци налазе у списку, потребно је да поднесете Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству попуњавањем обрасца који можете преузети овде. У обрасцу треба да нагласите на ком бирачком месту желите да остварите своје право.
Ако током увида у јединствен бирачки списак установите да се ваши подаци не налазе у  списку, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Зато је потребно да поднесете Захтев за упис у јединствени бирачки списак, а образац можете преузети овде.
По добијању одговора да је ваш захтев за упис у јединствен бирачки списак позитивно решен, биће процесуиран и ваш захтев за упис податка о томе да ћете гласати у иностранству. Дакле, у том случају, оба попуњена захтева, треба поднети Амбасади у Канбери или Генералном конзулату у Сиднеју који ће их даље процесуирати.
Уз попуњену и потписану изјаву/захтев, потребно је дипломатско – конзуларном представништву Републике Србије у иностранству доставити (лично, редовном поштом или на е-mail) и копију неког од идентификационих документа Републике Србије (пасош или лична карта).
У случају потребе за додатним појашњењима по питању остварења вашег бирачког права током предстојећих парламентарних избора у Србији, можете контактирати Амбасаду у Канбери или Генерални конзулат у Сиднеју.