Printer Friendly Version Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije @ 5 March 2020 01:58 AM

Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije biće održani 26. aprila 2020.godine.

Birači – državljani Republike Srbije – koji imaju boravište u inostranstvu i koji su upisani u jednistven birački spisak, mogu podneti zahtev preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije – u Australiji su to Ambasada u Kanberi i Generalni konzulat u Sidneju – najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (znači, najkasnije do 4. aprila 2020. godine), da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu. Napominjemo da će istog dana, 26. aprila, biti održani i lokalni i pokrajinski izbori, ali mogućnost ostvarivanja vašeg biračkog prava u inostranstvu odnosi se samo na izbore za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije (parlamentarne izbore).
U Australiji biračka mesta mogu biti otvorena u Ambasadi u Kanberi i u Generalnom konzulatu u Sidneju, a važan preduslov za to je da u propisanom postupku bude prijavljeno najmanje 100 zainteresovanih birača koji žele da ostvare svoje biračko pravo na tom biračkom merstu.
Naravno, uvažavajući specifičnosti Australije kao i važeće propise u vezi sa postupkom otvaranja biračkog mesta u inostranstvu, postoji mogućnost da biračko mesto bude otvoreno i na nekom dodatnom mestu, ali je i za takvu odluku neophodno da postoji minimum 100 zainteresovanih birača. Zainteresovanost za tu mogućnost treba da bude dokumentovana/obrazložena  pravovremeno (u skladu sa propisanim rokovima za pojedine predizborne radnje) i predstavljena Ambasadi i Generalnom konzulatu koji će o realnim pretpostavkama za otvaranje takvog biračkog mesta obavestiti Centralnu izbornu komisiju. 
Polazeći od napred navedenog, vidljivo je da je prvi korak provera da li je birač upisan u jedinstven birački spisak kao preduslov za ostvarenje prava da glasa u inostranstvu.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave– https://upit.birackispisak.gov.rs/
Ako ste ustanovili da se vaše ime, prezime i ostali podaci nalaze u spisku, potrebno je da podnesete Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu popunjavanjem obrasca koji možete preuzeti ovde. U obrascu treba da naglasite na kom biračkom mestu želite da ostvarite svoje pravo.
Ako tokom uvida u jedinstven birački spisak ustanovite da se vaši podaci ne nalaze u  spisku, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zato je potrebno da podnesete Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, a obrazac možete preuzeti ovde.
Po dobijanju odgovora da je vaš zahtev za upis u jedinstven birački spisak pozitivno rešen, biće procesuiran i vaš zahtev za upis podatka o tome da ćete glasati u inostranstvu. Dakle, u tom slučaju, oba popunjena zahteva, treba podneti Ambasadi u Kanberi ili Generalnom konzulatu u Sidneju koji će ih dalje procesuirati.
Uz popunjenu i potpisanu izjavu/zahtev, potrebno je diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu dostaviti (lično, redovnom poštom ili na e-mail) i kopiju nekog od identifikacionih dokumenta Republike Srbije (pasoš ili lična karta).
U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima po pitanju ostvarenja vašeg biračkog prava tokom predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, možete kontaktirati Ambasadu u Kanberi ili Generalni konzulat u Sidneju.