Printer Friendly Version VANREDNO STANjE NA TERITORIJI SRBIJE (15. mart 2020. godine) @ 17 March 2020 02:32 AM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković doneli su 15. marta, u skladu sa Ustavom, Odluku o uvođenju vanrednog stanja. Odluka je istog dana stupila na snagu.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom akreditovanih članova osoblja stranih DKP i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članova njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata i stranih državljana koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

Građani Republike Srbije, kao i gore navedene kategorije stranih državljana, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

Njima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Ove mere ne odnose se na:
• posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
• posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe. U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Republike Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
• vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
• posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
• lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
• humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Imajući navedeno u vidu, sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu obustaviće rad na prijemu zahteva za izdavanje viza za strance, osim gore navedenih kategorija, koji nameravaju da ulaze na teritoriju Republike Srbije.

Sve najnovije vesti možete pratiti na portalu Vlade Republike Srbije.
Na posebnom portalu Ministarstva zdravlja Republike Srbije detaljno je objašnjen postupak na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju.