Printer Friendly Version Отварање прве српске школе, колеџа Светог Саве у Аустралији @ 28 January 2021 01:32 AM

27. јануара 2021. године је званичном церемонијом отварања почео са радом Колеџ Светог Саве у сиднејском предграђу Варовил. Отварање прве српске школе на Петом континенту представља историјски дан за Српску православну цркву и српску заједницу, по речима присутних. Церемонију свечаног отварања колеџа, поред Његовог преосвештенства епископа аустралијско-новозеландског господина Силуана, предводила је премијерка Новог Јужног Велса Гладис Береџиклијан, уз присуство првих ђака, њихових родитеља, као и званица из политичког врха Новог Јужног Велса, свештенства српске, грчке, руске и антиохијске цркве, отправника послова а.и. Амбасада Републике Србије и Босне и Херцеговине у Канбери и српске заједнице. Церемонија је била затворена за јавност због рестриктивних мера које је увела држава током пандемије вируса корона, али ће чланови српске заједнице ипак имати прилику да погледају имање и зграду колеџа током тзв. „отворених дана“ у наредном периоду.

  

"Желела бих да кажем да ми је истинска част и задовољство да сам данас овде. Поздрављам ваша преосвештенства, поштоване свештeнике, моје парламентарне колеге, чланове српске заједнице у Аустралији и захваљујем се епископу Силуану на топлом дочеку", рекла је премијерка Береџиклијан на почетку свог говора, и истакла да је „снага наше заједнице у томе што је чине људи који су дошли са свих страна света и који су дали огроман допринос успеху нашег друштва."
"Такође морам да признам да због мог личног порекла, које има корене у православљу, и чињенице да сам кума прекрасној српској деци (четворо српске деце), осећам блискост овој заједници и знам колико је тешко да се сан преточи у стварност, а данас смо сведоци да је сан који је започео 2004. преточен у реалност."
"Свети Сава је трансформисао не само православну традицију у Србији, већ је донео просветљење и реформисао културу из XII и XIII века. Успешне генерације аустралијске деце, која са поносом носе српско наслеђе, и чак и деце која нису српског порекла, ће похађати ову предивну школу и добити стабилно образовање“, рекла је она.

  


“Колеџ Светог Саве биће јединствена нит српске заједнице, уткана у таписерију различитости мултикултуралне Аустралије,“ поручио је епископ аустралијско-новозеландски господин Силуан и рекао да „је ова конекција цркве и школе модел који нам је дао Свети Сава“. Подсетио је да је камен темељац овог здања постављен још 2005. године, a земљиште на коме се налази освештао је патријарх Павле током боравка у Аустралији 2004. године. Деци и родитељима сe обратио речима „Oва школа је сада ваш дом. Желим вам благословен пут. Нека вас Свети Сава чува и штити у вашем будућем животу“.

Више детаља може се наћи на сајту СБС радија на српском језику који је медијски испратио овај догађај: https://www.sbs.com.au/language/serbian/first-serbian-college-in-australia-st-sava-college