Printer Friendly Version Otvaranje prve srpske škole, koledža Svetog Save u Australiji @ 28 January 2021 01:35 AM

27. januara 2021. godine je zvaničnom ceremonijom otvaranja počeo sa radom Koledž Svetog Save u sidnejskom predgrađu Varovil. Otvaranje prve srpske škole na Petom kontinentu predstavlja istorijski dan za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku zajednicu, po rečima prisutnih. Ceremoniju svečanog otvaranja koledža, pored Njegovog preosveštenstva episkopa australijsko-novozelandskog gospodina Siluana, predvodila je premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, uz prisustvo prvih đaka, njihovih roditelja, kao i zvanica iz političkog vrha Novog Južnog Velsa, sveštenstva srpske, grčke, ruske i antiohijske crkve, otpravnika poslova a.i. Ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Kanberi i srpske zajednice. Ceremonija je bila zatvorena za javnost zbog restriktivnih mera koje je uvela država tokom pandemije virusa korona, ali će članovi srpske zajednice ipak imati priliku da pogledaju imanje i zgradu koledža tokom tzv. „otvorenih dana“ u narednom periodu.

 

"Želela bih da kažem da mi je istinska čast i zadovoljstvo da sam danas ovde. Pozdravljam vaša preosveštenstva, poštovane sveštenike, moje parlamentarne kolege, članove srpske zajednice u Australiji i zahvaljujem se episkopu Siluanu na toplom dočeku", rekla je premijerka Beredžiklijan na početku svog govora, i istakla da je „snaga naše zajednice u tome što je čine ljudi koji su došli sa svih strana sveta i koji su dali ogroman doprinos uspehu našeg društva."
"Takođe moram da priznam da zbog mog ličnog porekla, koje ima korene u pravoslavlju, i činjenice da sam kuma prekrasnoj srpskoj deci (četvoro srpske dece), osećam bliskost ovoj zajednici i znam koliko je teško da se san pretoči u stvarnost, a danas smo svedoci da je san koji je započeo 2004. pretočen u realnost."
"Sveti Sava je transformisao ne samo pravoslavnu tradiciju u Srbiji, već je doneo prosvetljenje i reformisao kulturu iz XII i XIII veka. Uspešne generacije australijske dece, koja sa ponosom nose srpsko nasleđe, i čak i dece koja nisu srpskog porekla, će pohađati ovu predivnu školu i dobiti stabilno obrazovanje“, rekla je ona.

  

“Koledž Svetog Save biće jedinstvena nit srpske zajednice, utkana u tapiseriju različitosti multikulturalne Australije,“ poručio je episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan i rekao da „je ova konekcija crkve i škole model koji nam je dao Sveti Sava“. Podsetio je da je kamen temeljac ovog zdanja postavljen još 2005. godine, a zemljište na kome se nalazi osveštao je patrijarh Pavle tokom boravka u Australiji 2004. godine. Deci i roditeljima se obratio rečima „Ova škola je sada vaš dom. Želim vam blagosloven put. Neka vas Sveti Sava čuva i štiti u vašem budućem životu“.

Više detalja može se naći na sajtu SBS radija na srpskom jeziku koji je medjski ispratio ovaj događaj: https://www.sbs.com.au/language/serbian/first-serbian-college-in-australia-st-sava-college