Printer Friendly Version Дан државности Србије свечано обележен у Сиднеју @ 16 February 2021 11:26 PM

У присуству многобројних званица из политичког и друштвеног живота Аустралије, као и представника српске заједнице, на челу са епископом аустралијско-новозеландским Силуаном, у свечаној сали "Доксајд" у сиднејском Дарлинг Харбору je интонирањем државних химни Аустралије и Србије, у недељу увече отворен банкет поводом Дана државности Републике Србије.



SBS Serbian/Branko Cvetojevic

Федералну владу Аустралије представљао је новоименовани министар за имиграцију Алекс Хок, а специјални изасланик премијерке Новог Јужног Велса Гледис Береџиклијан био је посланик Питер Сидгривс. Из Парламента Новог Јужног Велса присуствовао је и Пол Линч, представник за општину Ливерпул, док је у име посланика за седиште Фаулер Криса Хејза био његов сарадник Алекс Глумац. Градску власт Сиднеја представљао је одборник у градском већу Роберт Кок.
Амбасаду Републике Србије представљала је отправница послова Ивана Исидоровић, која се нашла у улози својеврсног домаћина манифестације, пошто је банкет организован у сарадњи амбасаде и Српске православне омладине Аустралије (SOYA). Из дипломатских кругова, свечаности је присуствовала и прва саветница у амбасади Босне и Херцеговине Зорица Зиројевић.



SBS Serbian

SOYA је као организатор традиционалног Српског фестивала у Дарлинг Харбору недавно била приморана да због актуелне ситуације с пандемијом и рестриктивним мерама, откаже овогодишње издање Фестивала. Међутим, омладина из ове организације није желела година прође без обележавања српске културе и традиције у центру Сиднеја. Стога је и донета одлука да уместо Фестивала буде уприличен свечани банкет поводом 15. фебруара, Дана државности и празника Сретење.
Извор: https://www.sbs.com.au/language/serbian/audio/serbian-statehood-day-marked-in-sydney-with-banquet
Видео: https://www.youtube.com/watch?v=fHEFUb2b_F4