Printer Friendly Version Dan državnosti Srbije svečano obeležen u Sidneju @ 16 February 2021 11:29 PM

U prisustvu mnogobrojnih zvanica iz političkog i društvenog života Australije, kao i predstavnika srpske zajednice, na čelu sa episkopom australijsko-novozelandskim Siluanom, u svečanoj sali "Doksajd" u sidnejskom Darling Harboru je intoniranjem državnih himni Australije i Srbije, u nedelju uveče otvoren banket povodom Dana državnosti Republike Srbije.

SBS Serbian/Branko Cvetojevic

Federalnu vladu Australije predstavljao je novoimenovani ministar za imigraciju Aleks Hok, a specijalni izaslanik premijerke Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan bio je poslanik Piter Sidgrivs. Iz Parlamenta Novog Južnog Velsa prisustvovao je i Pol Linč, predstavnik za opštinu Liverpul, dok je u ime poslanika za sedište Fauler Krisa Hejza bio njegov saradnik Aleks Glumac. Gradsku vlast Sidneja predstavljao je odbornik u gradskom veću Robert Kok.
Ambasadu Republike Srbije predstavljala je otpravnica poslova Ivana Isidorović, koja se našla u ulozi svojevrsnog domaćina manifestacije, pošto je banket organizovan u saradnji ambasade i Srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA). Iz diplomatskih krugova, svečanosti je prisustvovala i prva savetnica u ambasadi Bosne i Hercegovine Zorica Zirojević.

SBS Serbian

SOYA je kao organizator tradicionalnog Srpskog festivala u Darling Harboru nedavno bila primorana da zbog aktuelne situacije s pandemijom i restriktivnim merama, otkaže ovogodišnje izdanje Festivala. Međutim, omladina iz ove organizacije nije želela godina prođe bez obeležavanja srpske kulture i tradicije u centru Sidneja. Stoga je i doneta odluka da umesto Festivala bude upriličen svečani banket povodom 15. februara, Dana državnosti i praznika Sretenje.
Izvor: https://www.sbs.com.au/language/serbian/audio/serbian-statehood-day-marked-in-sydney-with-banquet
Video: https://www.youtube.com/watch?v=fHEFUb2b_F4