Printer Friendly Version Интервју амбасадора Р.Стефановића за аустралијски „СБС радио“ на српском језику @ 13 April 2022 05:24 AM

У понедељак, 11. априла 2022. године, амбасадор Р.Србије у Комонвелту Аустралије Раде Стефановић говорио је за „СБС радио“ на српском језику, што је његов први интервју након предаје акредитивних писама генералном гувернеру Дејвиду Харлију.
Амбасадор Стефановић осврнуо се на бројна питања од интереса за нашу заједницу на петом континету. Истакао је да, упркос присутном „негативном сентименту у односима између два народа“ који је био проузрокован третманом Н.Ђоковића у Аустралији, за то објективно нема разлога, с обзиром да су међуљудски односи два народа историјски увек били добри и позитивни. С тога, један од првих краткорочних задатака, како је навео, биће управо да се поправи та слика и имиџ Србије и Срба у Аустралији, али и обратно.
Амбасадор Стефановић је очување веза између матице и дијаспоре означио као један од приоритета у будућем раду и истакао да ће се трудити да одржава редовне контакте са представницима наше заједнице широм Аустралије, иако је број активних удружења, на жалост, последњих неколико година значајно смањен. У том смислу, изнео је очекивање да ће до краја године бити у прилици да посети све аустралијске савезне државе, којом приликом ће се срести са представницима аустралијских институција, привредницима, културним радницима, али и представницима Срба који тамо живе.
Нагласио је да су врата наших ДКП увек отворена за сваког нашег грађанина, као и да смо спремни да саслушамо сваки предлог и иницијативу наше заједнице. Посебно се осврнуо на пројекат изградње ДК комплекса Републике Србије у Канбери, као и на велике могућности за сарадњу у области економије, позивајући привреднике нашег порекла да активније узму учешће. Детаљно је информисао о економским успесима Републике Србије, инвестицијама и инфраструктурним пројектима у последњих неколико година, као и актуелним економским показатељима, оцењујући да су макроекономска и финансијска стабилност, уз структурне реформе, створиле повољан амбијент за инвестиције - где види шансу и за нашу дијаспору у Аустралији, али и за наше аустралијске партнере.
Комплетан интервју је доступан на следећем линку: https://www.sbs.com.au/language/serbian/audio/interview-serbian-ambassador-to-canberra-mr-rade-stefanovic