Printer Friendly Version Intervju ambasadora R.Stefanovića za australijski „SBS radio“ na srpskom jeziku @ 13 April 2022 05:26 AM

U ponedeljak, 11. aprila 2022. godine, ambasador R.Srbije u Komonveltu Australije Rade Stefanović govorio je za „SBS radio“ na srpskom jeziku, što je njegov prvi intervju nakon predaje akreditivnih pisama generalnom guverneru Dejvidu Harliju.
Ambasador Stefanović osvrnuo se na brojna pitanja od interesa za našu zajednicu na petom kontinetu. Istakao je da, uprkos prisutnom „negativnom sentimentu u odnosima između dva naroda“ koji je bio prouzrokovan tretmanom N.Đokovića u Australiji, za to objektivno nema razloga, s obzirom da su međuljudski odnosi dva naroda istorijski uvek bili dobri i pozitivni. S toga, jedan od prvih kratkoročnih zadataka, kako je naveo, biće upravo da se popravi ta slika i imidž Srbije i Srba u Australiji, ali i obratno.
Ambasador Stefanović je očuvanje veza između matice i dijaspore označio kao jedan od prioriteta u budućem radu i istakao da će se truditi da održava redovne kontakte sa predstavnicima naše zajednice širom Australije, iako je broj aktivnih udruženja, na žalost, poslednjih nekoliko godina značajno smanjen. U tom smislu, izneo je očekivanje da će do kraja godine biti u prilici da poseti sve australijske savezne države, kojom prilikom će se sresti sa predstavnicima australijskih institucija, privrednicima, kulturnim radnicima, ali i predstavnicima Srba koji tamo žive.
Naglasio je da su vrata naših DKP uvek otvorena za svakog našeg građanina, kao i da smo spremni da saslušamo svaki predlog i inicijativu naše zajednice. Posebno se osvrnuo na projekat izgradnje DK kompleksa Republike Srbije u Kanberi, kao i na velike mogućnosti za saradnju u oblasti ekonomije, pozivajući privrednike našeg porekla da aktivnije uzmu učešće. Detaljno je informisao o ekonomskim uspesima Republike Srbije, investicijama i infrastrukturnim projektima u poslednjih nekoliko godina, kao i aktuelnim ekonomskim pokazateljima, ocenjujući da su makroekonomska i finansijska stabilnost, uz strukturne reforme, stvorile povoljan ambijent za investicije - gde vidi šansu i za našu dijasporu u Australiji, ali i za naše australijske partnere.
Kompletan intervju je dostupan na sledećem linku: https://www.sbs.com.au/language/serbian/audio/interview-serbian-ambassador-to-canberra-mr-rade-stefanovic