Printer Friendly Version Реакција Амбасаде на дешавања током утакмице финала Купа Аустралије у фудбалу @ 14 October 2022 01:36 AM

Амбасада Републике Србије најоштрије осуђује било какво подстицање на националну, расну и верску нетрпељивост, као и величање злочиначних, фашистичких и нацистичких, режима, као и њихових помагача.

Амбасада Републике Србије је упозната са немилим сценама током утакмице финала Купа Аустралије у фудбалу и апсолутно неприкладног понашања дела навијача фудбалског клуба “Sydney United 58 FC” у виду нацистичких поздрава и узвикивања парола злочиначког, усташког, режима, који је одговоран за смрт великог броја Срба, Јевреја, Рома и припадника других народа током Другог светског рата. Без намере да генерализујемо и негативно окарактеришемо све навијаче поменутог фудбалског клуба, са жаљењем констатујемо да такво понашање, пре свега, највише говори о њима самима.

Амбасада је примила к знању и да је Фудбалски савез Аустралије одмах оштро осудио, како је наведено у њиховом саопштењу, акције малог броја појединаца, који су демонстрирали понашање које није у складу са вредностима Фудбалског савеза Аустралије и очекивањима шире заједнице. Такође, Амбасада поздравља спровођење полицијске истраге против одговорних лица – како би се сви они идентификовали и казнили, али и дисциплинског поступка против самог клуба, због понашања његових, назови, навијача.

Процесуирање и евентуално кажњавање аустралијских држављана у искључивој је надлежности органа Аустралије, а Амбасада Републике Србије изразила је забринутост надлежнима због оваквог понашања, које вређа не само припаднике српске заједнице – већ и сав цивилизован свет.