Printer Friendly Version Reakcija Ambasade na dešavanja tokom utakmice finala Kupa Australije u fudbalu @ 14 October 2022 01:37 AM

Ambasada Republike Srbije najoštrije osuđuje bilo kakvo podsticanje na nacionalnu, rasnu i versku netrpeljivost, kao i veličanje zločinačnih, fašističkih i nacističkih, režima, kao i njihovih pomagača.

Ambasada Republike Srbije je upoznata sa nemilim scenama tokom utakmice finala Kupa Australije u fudbalu i apsolutno neprikladnog ponašanja dela navijača fudbalskog kluba “Sydney United 58 FC” u vidu nacističkih pozdrava i uzvikivanja parola zločinačkog, ustaškog, režima, koji je odgovoran za smrt velikog broja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda tokom Drugog svetskog rata. Bez namere da generalizujemo i negativno okarakterišemo sve navijače pomenutog fudbalskog kluba, sa žaljenjem konstatujemo da takvo ponašanje, pre svega, najviše govori o njima samima.

Ambasada je primila k znanju i da je Fudbalski savez Australije odmah oštro osudio, kako je navedeno u njihovom saopštenju, akcije malog broja pojedinaca, koji su demonstrirali ponašanje koje nije u skladu sa vrednostima Fudbalskog saveza Australije i očekivanjima šire zajednice. Takođe, Ambasada pozdravlja sprovođenje policijske istrage protiv odgovornih lica – kako bi se svi oni identifikovali i kaznili, ali i disciplinskog postupka protiv samog kluba, zbog ponašanja njegovih, nazovi, navijača.

Procesuiranje i eventualno kažnjavanje australijskih državljana u isključivoj je nadležnosti organa Australije, a Ambasada Republike Srbije izrazila je zabrinutost nadležnima zbog ovakvog ponašanja, koje vređa ne samo pripadnike srpske zajednice – već i sav civilizovan svet.