Printer Friendly Version Прва званична посета амбасадора Р.Стефановића Западној Аустралији @ 21 October 2022 01:43 AM

Амбасадор Раде Стефановић, 18. и 19. октобра о.г, боравио је у првој званичној посети Западној Аустралији. Током боравка у Перту, амбасадор је имао прилике да се сусретне са гувернером савезне државе Западна Аустралија Крисом Досоном (Chris Dawson), председницама оба дома Парламента Западне Аустралије – Аланом Клози (Alanna Clohesy), председницом Законодавног савета (горњи дом) и Мишел Робертс (Michelle Roberts), председавајућом Законодавне скупштине (доњи дом), као и министром Стивеном Досоном (Steven Dawson), као представником премијера Западне Аустралије.

Такође, током посете реализовани су и сусрети са Кларом Андрић, првом посланицом у горњем дому Парламента рођеном у Србији, лидером опозиције и председником Либералне странке за Западну Аустралију Дејвидом Ханијем (David Honey) и градоначелником града Перта Базилом Земпиласом (Basil Zеmpilas).

Посебан акценат током посете стављен је на економску сарадњу, као и положај српске заједнице у Аустралији. У том контексту, одржано је више састанака, укључујући и у Департману за запошљавање, туризам, науку и иновације Владе Западне Аустралије, посете компанијама из области рударства и енергетике које послују у Р.Србији – „Balkan Mining“, „Raiden Resources“ и „Ibeara Capital”, као и компанији „Wood Mining and Minerals“.

Првог дана посете амбасадор Р.Стефановић и први саветник И.Исидоровић посетили су и Цркву Светог Саве у Перту, где су, након присуства вечерњој служби, одржали заједнички састанак са представницима више српских удружења из Перта и околине. Том приликом разговарано је и о бројним актуелним питањима од интереса за српску заједницу у Западној Аустралији, пре свега из домена конзуларних послова.