Printer Friendly Version Prva zvanična poseta ambasadora R.Stefanovića Zapadnoj Australiji @ 21 October 2022 01:46 AM

Ambasador Rade Stefanović, 18. i 19. oktobra o.g, boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Zapadnoj Australiji. Tokom boravka u Pertu, ambasador je imao prilike da se susretne sa guvernerom savezne države Zapadna Australija Krisom Dosonom (Chris Dawson), predsednicama oba doma Parlamenta Zapadne Australije – Alanom Klozi (Alanna Clohesy), predsednicom Zakonodavnog saveta (gornji dom) i Mišel Roberts (Michelle Roberts), predsedavajućom Zakonodavne skupštine (donji dom), kao i ministrom Stivenom Dosonom (Steven Dawson), kao predstavnikom premijera Zapadne Australije.

Takođe, tokom posete realizovani su i susreti sa Klarom Andrić, prvom poslanicom u gornjem domu Parlamenta rođenom u Srbiji, liderom opozicije i predsednikom Liberalne stranke za Zapadnu Australiju Dejvidom Hanijem (David Honey) i gradonačelnikom grada Perta Bazilom Zempilasom (Basil Zempilas).

Poseban akcenat tokom posete stavljen je na ekonomsku saradnju, kao i položaj srpske zajednice u Australiji. U tom kontekstu, održano je više sastanaka, uključujući i u Departmanu za zapošljavanje, turizam, nauku i inovacije Vlade Zapadne Australije, posete kompanijama iz oblasti rudarstva i energetike koje posluju u R.Srbiji – „Balkan Mining“, „Raiden Resources“ i „Ibeara Capital”, kao i kompaniji „Wood Mining and Minerals“.

Prvog dana posete ambasador R.Stefanović i prvi savetnik I.Isidorović posetili su i Crkvu Svetog Save u Pertu, gde su, nakon prisustva večernjoj službi, održali zajednički sastanak sa predstavnicima više srpskih udruženja iz Perta i okoline. Tom prilikom razgovarano je i o brojnim aktuelnim pitanjima od interesa za srpsku zajednicu u Zapadnoj Australiji, pre svega iz domena konzularnih poslova.