Printer Friendly Version Амбасадор Р.Стефановић на прослави 50. годишњице од оснивања манастира Светог Саве у Илајну @ 25 October 2022 04:48 AM

У суботу, 22. октобра о.г, амбасадор Р.Стефановић присуствовао је обележавању и духовној прослави 50. годишњице од оснивања манастира Светог Саве у Илајну, најстаријег манастира Српске православне цркве у Аустралији и на јужној хемисфери.

Свету архијерејску литургију служио је епископ аустралијско-новозеландски Силуан, уз саслужење архимандрита Методија, игумана манастира Хиландар, архимандрита Теодора (Бојовића), игумана манастира Светог Саве у Илајну, као и бројног свештенства Митрополије аустралијско-новозеландске. После службе, свечаном литијом од храма Светог Саве до храма Светог Алимпија Столпника, унесена је чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице „Илајнске“ у свој нови трон. Обележавању годишњице присуствовали су бројни представници српске заједнице из различитих крајева Аустралија.

Епископ Силуан говорио је о значају овог јубилеја, као и „духовној мисији“ манастира у Илајну током педесет година свог постојања. Посебно је истакао чињеницу и присуство амбасадора Србије, што, како је навео, показује велику бригу и залагање матичне државе.

У свом обраћању, амб. Р.Стефановић је изразио задовољство због чињенице да присуствује овако значајном јубилеју за Српску православну цркву и српски народ у Аустралији, да је држава Србија чврсто опредељена да даље јача везе са својом дијаспором, као и да у српској заједници види и значајан потенцијал за унапређење свеукупних односа Србије и Аустралије.