Printer Friendly Version Ambasador R.Stefanović na proslavi 50. godišnjice od osnivanja manastira Svetog Save u Ilajnu @ 25 October 2022 04:51 AM

U subotu, 22. oktobra o.g, ambasador R.Stefanović prisustvovao je obeležavanju i duhovnoj proslavi 50. godišnjice od osnivanja manastira Svetog Save u Ilajnu, najstarijeg manastira Srpske pravoslavne crkve u Australiji i na južnoj hemisferi.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluženje arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandar, arhimandrita Teodora (Bojovića), igumana manastira Svetog Save u Ilajnu, kao i brojnog sveštenstva Mitropolije australijsko-novozelandske. Posle službe, svečanom litijom od hrama Svetog Save do hrama Svetog Alimpija Stolpnika, unesena je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice „Ilajnske“ u svoj novi tron. Obeležavanju godišnjice prisustvovali su brojni predstavnici srpske zajednice iz različitih krajeva Australija.

Episkop Siluan govorio je o značaju ovog jubileja, kao i „duhovnoj misiji“ manastira u Ilajnu tokom pedeset godina svog postojanja. Posebno je istakao činjenicu i prisustvo ambasadora Srbije, što, kako je naveo, pokazuje veliku brigu i zalaganje matične države.

U svom obraćanju, amb. R.Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da prisustvuje ovako značajnom jubileju za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Australiji, da je država Srbija čvrsto opredeljena da dalje jača veze sa svojom dijasporom, kao i da u srpskoj zajednici vidi i značajan potencijal za unapređenje sveukupnih odnosa Srbije i Australije.