Printer Friendly Version Ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Kvinslendu @ 18 November 2022 04:02 AM

Tokom boravka u Brizbejnu, ambasador Stefanović susreo se sa guvernerkom savezne države Kvinslend Džanet Jang, predstavnikom (jednodomog) Parlamenta Kvinslenda Džejmsom Martinom, predstavnicima različitih sektora Vlade Kvinslenda (Departman premijera, Departman za omladinu i multikulturalne poslove, Agencija za promociju izvoza i ulaganja), Trgovinske i industrijske komore Kvinslenda.
Takođe, tokom posete ambasador se sastao i sa odbornikom Petrom Matićem, rođenim Beograđaninom, a sada zamenikom predsednika gradskog veća grada Brizbejna.

Poseban akcenat u razgovorima stavljen je na ekonomiju, kao i položaj srpske zajednice u Australiji, odnosno potencijalnu saradnju u oblasti očuvanja nacionalnog identiteta i kulture, kao i mogućnosti za ekonomsku saradnju i investicije kompanija sa sedištem u Kvinslendu u R.Srbiji.

Ambasador Stefanović posetio je i Crkvu Svetog Nikole u Brizbejnu (Vulungaba), gde je, nakon prisustva večernjoj službi, održao zajednički sastanak sa predstavnicima srpske zajednice iz Brizbejna i okoline. Tom prilikom razgovarano je i o brojnim aktuelnim pitanjima od interesa za srpsku zajednicu u Kvinslendu, sa posebnim akcentom na formiranje dopunskih škola srpskog jezika, kao deo sistema Ministarstva prosvete R.Srbije.