Printer Friendly Version Формирање допунских школа српског језика у Аустралији @ 18 January 2023 09:38 PM

 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
К А Н Б Е Р А


Имајући у виду чињеницу да се развијање свести о значају језика у очувању националног идентитета, овладавање основним законитостима српског књижевног језика, као и развијање чвршћих и трајних веза са матичном државом успоставља и развија управо преко система образовања и васпитања младих нараштаја,
Амбасада Републике Србије у Канбери, уз подршку Министарства просвете Републике Србије, упућује

Ј А В Н И   П О З И В

деци, родитељима и свим заинтересованим појединцима, клубовима, удружењима, постојећим локалним школама и школама при црквено-школским општинама
у којима се организује учење српског језика,

за сарадњу у циљу формирања допунских школа у Аустралији, по програму и под покровитељством Министарства просвете Републике Србије


Министарство просвете Републике Србије организује образовно-васпитни рад на српском језику за ученике српског порекла у иностранству, у циљу развијања свести о сопственом националном и културном идентитету, кроз учење српског језика и упознавање са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза са отаџбином. У том смислу, Република Србија настоји да континуирано шири мрежу школа у којима се остварује образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству, у складу са условима који проистичу из одредаба Правилника о остваривању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству („Службени гласник РС, бр. 66/22 и 77/22).
Настава, под покровитељством и по програму који је прописало надлежно министарство Републике Србије, организована је на овај начин у бројним европским и ваневропским државама, а у претходној школској години наставу је похађало готово шест хиљада ученика српске националности широм света.
С тога, Амбасада Републике Србије у Канбери настојаће да се, уз сарадњу са припадницима српске заједнице у Аустралији и надлежним институцијама Републике Србије, по овом моделу, у школској 2023. години, формирају прве групе ученика и у Аустралији.
Нове групе ученика формирају се на захтев родитеља, ако постоји довољан број ученика и наставника и ако су обезбеђени простор, опрема и наставна средства за извођење наставе. Настава се изводи у групама за млађи узраст, средњи узраст и старији узраст ученика. Недељни фонд часова основног образовања и васпитања у иностранству износи четири школска часа по групи, и то: три часа за остваривање наставе и један час за реализацију слободних активности. Часови наставе се организују у блоку, у складу са програмом.
Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству садржи план и програм наставе и учења, из следећих предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа.
Ученицима који похађају наставу организовану на овај начин издају се јавне исправе Републике Србије – ђачка књижица и уверење о завршеном посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству, док се у буџету Републике Србије обезбеђују средства за плате наставника и координатора.
Унапређивање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству представља један  од кључних  доприноса  очувању српског језика и писма, као темеља националног идентитета Срба!

За све додатне информације и формуларе за пријаву молимо да се обратите Амбасади Републике Србије у Канбери (телефони: 02 6290-2630 и 6290-2948, мејл: embassy.canberra@mfa.rs).