Printer Friendly Version POTPISIVANjE SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I AUSTRALIJE O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI I ADMINISTRATIVNOG DOGOVORA ZA PRIMENU OVOG SPORAZUMA @ 22 January 2023 11:39 PM

Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije  i Administrativni dogovor za primenu ovog sporazuma, potpisan je 20. januara 2023. godine u Beogradu.
S obzirom na brojnost pripadnika srpske zajednice koji žive i rade u Australiji, 2007. godine je pokrenuta inicijativa za zaključivanje sporazuma, koji bi im omogućio da lakše ostvare svoja prava iz socijalnog osiguranja i da ta prava koriste i na teritoriji Republike Srbije. Nakon više pisama koje su dve strane razmenile održani su preliminarni razgovori u julu 2013. godine u Beogradu, na kojima su dve strane prezentovale svoje sisteme socijalne sigurnosti.
Sporazum između Republike Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma između Republike Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti usaglašeni su tokom tri runde pregovora koje su održane u periodu od septembra 2015. godine do marta 2022. godine.  
Sporazum reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i izbegavanje dvostrukog osiguranja za privremeno upućena lica.
U Sporazumu su zastupljena standardna rešenja i principi, koji omogućavaju potpuniju zaštitu osiguranika i korisnika prava. 
Jedan od najznačajnijih principa je princip sabiranja staža osiguranja. Naime, ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž osiguranja navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.
Državljani zemalja ugovornica (aktivni osiguranici, penzioneri, članovi njihovih porodica) izjednačeni su u korišćenju prava iz socijalnog osiguranja, kako na teritoriji zemlje rada, tako i na teritoriji zemlje porekla.
Nadalje, u skladu sa principom izjednačenosti teritorija, prava iz socijalnog osiguranja stečena na osnovu pravnih propisa jedne države, mogu se koristiti i van njene teritorije, a transfer u državu nastanjenja, odnosno prebivališta, vrši se bez umanjenja visine davanja. To znači, ako se naš državljanin koji je stekao pravo na penziju u Australiji vrati u Republiku Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno vršiće njen transfer u Republiku Srbiju, bez umanjenja visine davanja. Trenutno australijska strana nema osnova da isplaćuje penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, ali stupanjem na snagu ovog sporazuma to će biti moguće.
Takođe, u skladu sa principom utvrđivanja primenljivog zakonodavstva, obaveza na socijalno osiguranje određuje prema propisima zemlje  rada, s tim što za određene kategorije osiguranika (zaposleni, samostalne delatnosti) postoje izuzeci od ovog načela.         
Kako je predviđeno članom 24, Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije stupiće na snagu prvog dana trećeg meseca nakon meseca u kome strane ugovornice, diplomatskim putem, razmene note kojima se međusobno obaveštavaju da su završene sve procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu (ratifikacija/potvrđivanje).
Inače, Republika Srbija primenjuje sporazume o socijalnoj sigurnosti sa 32 države. U predstojećem periodu očekuje se početak primene  sporazuma sa Tunisom i Azerbejdžanom, kao i inoviranog sporazuma sa Francuskom.