Printer Friendly Version 16/17.03.2023. - Ambasador Stefanović otvorio 20. Festival srpskog filma u Australiji @ 19 March 2023 11:34 PM

Nakon trogodišnje pauze, u Australiji se od 16. do 26. marta održava jubilarni, dvadeseti, Festival srpskog filma.

Festival je svečano otvoren u Sidneju, projekcijom filma „Bilo jednom u Srbiji“, u prisustvu velikog broja gledalaca. U narednih desetak dana, u svim najvećim gradovima Australije (Sidnej, Melburn, Brizbejn, Pert, Adelejd, Kanbera) biće prikazani neki od najnovijih filmova srpske kinematografije – „Bilo jednom u Srbiji“ (reditelj Petar Ristovski), „Nije loše biti čovek“ (reditelj Dušan Kostić), „Ključ“ (reditelj Marko Sopić), „Strahinja Banović“ (reditelj Stefan Arsenijević) i „Krst u pustinji“ (reditelj Hadži Aleksandar Đurić).

Otvarajući festival, ambasador Rade Stefanović je istakao značaj ove manifestacije, koja svojim domašajem, značajem i kvalitetom predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija za Republiku Srbiju i srpsku zajednicu u Australiji – posebno u kontekstu doprinosa očuvanju i jačanju veza srpske dijaspore u Australiji sa maticom. Naglasio je i da će Festival i dalje imati čvrstu podršku Republike Srbije i njenih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Australiji.

Nova direktorka Festivala Milica Kozlina ukratko je predstavila istorijat festivala, kao i delo i zalaganje njenog  supruga i dugogodišnjeg direktora Festivala, Petra Kozline, koji je preminuo 2020. godine. Posebno je zahvalila na pomoći i podršci, koja je Festivalu ove godine pružena od strane Ambasade Srbije u Kanberi.

Festival srpskog filma svečano je započeo 17. marta i u Kanberi, uz prisustvo Episkopa australijsko-novozelandskog g.Siluna, predstavnike australijskih institucija i diplomatskog kora.

Video prilog sa otvaranja festivala dostupan je na: https://www.youtube.com/watch?v=OKFsUrV9lQo