Printer Friendly Version Десети, јубиларни Српски фестивал у Сиднеју, 23. април 2023. године @ 24 April 2023 05:45 AM

Током протеклог викенда, 22-23. априла о.г, у центру Сиднеја (Дарлинг Харбор), у организацији Удружења српске православне омладине (SOYA – Serbian Orthodox Youth Association), одржан je традиционални Српски фестивал. Овогодишња манифестација била је јубиларна, десета, по реду.
У свом поздравном говору приликом свечане церемоније, амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић је истакао да дводневни фестивал представља јединствен спој културе и традиције српског народа, као и највећу јавну смотру те врсте на јужној хемисфери. Посебно је нагласио да Република Србија снажно подржава све активности које доприносе очувању српског језика и ћириличког писма, културе и националног идентитета, као и да у српској заједници у Аустралији види и важну спону за даље унапређивање односа две државе.

У делу свог говора посебно се осврнуо на недавни почетак рада првих допунских школа српског језика у Аустралији, у којима се настава одржава по програму Министарства просвете Републике Србије, те још једном позвао све заинтересоване ученике и родитеље на сарадњу у овој области.
Ова традиционална манифестација, у самом центру једног од највећих аустралијских градова, сваке године окупља десетине хиљада Срба, Аустралијанаца и других. Поменута манфестација представља јавну промоцију српске културе и традиције, мултикултурализма, као и својеврсно „представљање“ српске заједнице у Аустралији широј аустралијској јавности. Ова манифестација се, у свом оригиналном формату, ове године одржала први пут након 2020, односно паузе изазване пандемијом заразне болести COVID-19.