Printer Friendly Version Deseti, jubilarni Srpski festival u Sidneju, 23. april 2023. @ 24 April 2023 05:47 AM

Tokom proteklog vikenda, 22-23. aprila o.g, u centru Sidneja (Darling Harbor), u organizaciji Udruženja srpske pravoslavne omladine (SOYA – Serbian Orthodox Youth Association), održan je tradicionalni Srpski festival. Ovogodišnja manifestacija bila je jubilarna, deseta, po redu.
U svom pozdravnom govoru prilikom svečane ceremonije, ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović je istakao da dvodnevni festival predstavlja jedinstven spoj kulture i tradicije srpskog naroda, kao i najveću javnu smotru te vrste na južnoj hemisferi. Posebno je naglasio da Republika Srbija snažno podržava sve aktivnosti koje doprinose očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kulture i nacionalnog identiteta, kao i da u srpskoj zajednici u Australiji vidi i važnu sponu za dalje unapređivanje odnosa dve države.

U delu svog govora posebno se osvrnuo na nedavni početak rada prvih dopunskih škola srpskog jezika u Australiji, u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, te još jednom pozvao sve zainteresovane učenike i roditelje na saradnju u ovoj oblasti.
Ova tradicionalna manifestacija, u samom centru jednog od najvećih australijskih gradova, svake godine okuplja desetine hiljada Srba, Australijanaca i drugih. Pomenuta manfestacija predstavlja javnu promociju srpske kulture i tradicije, multikulturalizma, kao i svojevrsno „predstavljanje“ srpske zajednice u Australiji široj australijskoj javnosti. Ova manifestacija se, u svom originalnom formatu, ove godine održala prvi put nakon 2020, odnosno pauze izazvane pandemijom zarazne bolesti COVID-19.