Printer Friendly Version Посета допунској школи „Свети Сава“ у Бризбејну (Вулонгаба), у улици Рос @ 23 May 2023 02:49 AM

Амбасадор Раде Стефановић је у суботу, 13. маја о.г, посетио допунску школу „Свети Сава“ у Бризбејну (Вулонгаба), у улици Рос, прву школу у Аустралији у којој се настава и формално одржава по програму Министарства просвете Републике Србије.
Том приликом, амбасадор Стефановић је разговарао са ученицима ове школе (укупно њих 46, у три формиране и одобрене групе ученика – млађи, средњи и старији узраст), као и њиховим родитељима.
У свом обраћању, амбасадор је истакао важност очувања српског језика и писма – не само као средства комуникације, већ и као средства идентификације националне припадности, упознао са мерама које Република Србија предузима у циљу развијањa свести припадника српске заједнице у Аустралији о сопственом националном и културном идентитету, као и развијањa чвршћих и трајних веза са матичном државом кроз учење српског језика и упознавање са највреднијим делима српске културне баштине. Посебно је захвалио на посвећености и ђака и њихових родитеља, односно спремности да редовно похађају наставу и уче по програму који је ресорно министарство Републике Србије прописало за образовно-васпитни рад у иностранству, али и црквено-школској општини – која је, уступајући простор, помогла реализацију наставе.

Нагласио је и да су ове, прве, групе ученика почетак, те да је уверен да ће ускоро у Аустралији бити формиране нове групе ученика. На крају свог обраћања, амбасадор је ученицима уручио ђачке књижице, а наставницима дневнике рада.
О поменутој посети израђена је и кратка видео-репортажа, која је доступна на линку: https://www.youtube.com/watch?v=SqtBXIyurZk