Printer Friendly Version “Ђурђевдански уранак” у Вилавонгу и посета ЦШО Свети Никола у Вејколу (Бризбејн) @ 23 May 2023 02:54 AM

Амбасадор Републике Србије у Комонвелту Аустралије Раде Стефановић посетио је 14. маја ове године Српско-аустралијски центар у Вилавонгу (Бризбејн), где је, на позив организатора, присуствовао традиционалној манифестацији „Ђурђевдански уранак“.
У оквиру ове манифестације организован је наступ културно-уметничких и фолклорних група, а амбасадор је упознат и са радом Српско-аустралијског центра у Вилавонгу – који је основан 1979. године.
На маргинама поменуте манифестације, амбасадор је разговарао и са неколико родитеља и постојећим наставником допунске школе српског језика у Голд Коусту о модалитетима њиховог укључивања у наставу по програму Министарства просвете Републике Србије.

Истог дана, амбасадор Стефановић посетио је и црквено-школску општину Свети Никола у бризбејнском предграђу Вејкол, где су такође започете активности у циљу формирања групе ученика допунске школе српског језика.
Након присуства недељној литургији, амбасадор је разговарао са локалним свештеником, управом црквено-школске општине (ЦШО) и родитељима од којих је њих двадесетак изразило интерес да њихова деца похађају наставу по моделу и програму прописаном од стране Министарства просвете.
Амбасадор је током разговора пружио детаљне информације о поменутом програму, те изразио искрену жељу да се сарадња у овој области одвија у синергији ЦШО и Амбасаде – а што је илустровао и позитивним примером из Вулонгабе (улица Рос). Истакао је да је програм јавно доступан, да је донет од стране ресорно-надлежног министарства Владе Републике Србије, те да представља спој учења језика и културе, као и посебних садржаја из националне историје и географије Србије у оквиру предмета Моја отаџбина Србија.