Printer Friendly Version “Đurđevdanski uranak” u Vilavongu i poseta CŠO Sveti Nikola u Vejkolu (Brizbejn) @ 23 May 2023 02:56 AM

Ambasador Republike Srbije u Komonveltu Australije Rade Stefanović posetio je 14. maja ove godine Srpsko-australijski centar u Vilavongu (Brizbejn), gde je, na poziv organizatora, prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji „Đurđevdanski uranak“.
U okviru ove manifestacije organizovan je nastup kulturno-umetničkih i folklornih grupa, a ambasador je upoznat i sa radom Srpsko-australijskog centra u Vilavongu – koji je osnovan 1979. godine.
Na marginama pomenute manifestacije, ambasador je razgovarao i sa nekoliko roditelja i postojećim nastavnikom dopunske škole srpskog jezika u Gold Koustu o modalitetima njihovog uključivanja u nastavu po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Istog dana, ambasador Stefanović posetio je i crkveno-školsku opštinu Sveti Nikola u brizbejnskom predgrađu Vejkol, gde su takođe započete aktivnosti u cilju formiranja grupe učenika dopunske škole srpskog jezika.
Nakon prisustva nedeljnoj liturgiji, ambasador je razgovarao sa lokalnim sveštenikom, upravom crkveno-školske opštine (CŠO) i roditeljima od kojih je njih dvadesetak izrazilo interes da njihova deca pohađaju nastavu po modelu i programu propisanom od strane Ministarstva prosvete.
Ambasador je tokom razgovora pružio detaljne informacije o pomenutom programu, te izrazio iskrenu želju da se saradnja u ovoj oblasti odvija u sinergiji CŠO i Ambasade – a što je ilustrovao i pozitivnim primerom iz Vulongabe (ulica Ros). Istakao je da je program javno dostupan, da je donet od strane resorno-nadležnog ministarstva Vlade Republike Srbije, te da predstavlja spoj učenja jezika i kulture, kao i posebnih sadržaja iz nacionalne istorije i geografije Srbije u okviru predmeta Moja otadžbina Srbija.