Printer Friendly Version Јарен, 19.05.2023. - Предаја акредитивних писама амбасадора Р.Стефановића председнику Републике Науру @ 25 May 2023 02:21 AM

Амбасадор Раде Стефановић предао је данас акредитивна писма председнику Републике Науру Расу Џозефу Куну, чиме је и формално преузео дужност првог амбасадора Републике Србије (на нерезиденцијалној основи)  у овој држави од успостављања дипломатских односа 2019. године.
У свом излагању, амбасадор Стефановић пренео је поздраве председника Републике Србије Александра Вучића и најбоље жеље за даљи напредак Републике Науру и њених грађана.
Посебно је нагласио значај који Република Србија придаје позицији Републике Науру у вези са територијалним интегритетом и суверенитетом наше земље, те да одлука Владе Републике Науру да повуче признање једнострано проглашење независности Косова и Метохије показује принципијелну подршку и залагање обе државе за универзалне принципе међународног права.

  

Председник Кун је изразио задовољство због чињенице да је Република Србија акредитовала свог првог амбасадора у Републици Науру, као и да овај историјски моменат представља значајну прекретницу у билатералним односима. Нагласио је да ће Република Науру наставити да води спољну политику засновану на принципима међународног права, укључујући и поштовање суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.
Обе стране су изразиле спремност за интензивирање међусобне сарадње у различитим областима, као и међусобних контаката – укључујући и оне на високом нивоу.