Printer Friendly Version Jaren, 19.05.2023. - Predaja akreditivnih pisama ambasadora R.Stefanovića predsedniku Republike Nauru @ 25 May 2023 02:23 AM

Ambasador Rade Stefanović predao je danas akreditivna pisma predsedniku Republike Nauru Rasu Džozefu Kunu, čime je i formalno preuzeo dužnost prvog ambasadora Republike Srbije (na nerezidencijalnoj osnovi)  u ovoj državi od uspostavljanja diplomatskih odnosa 2019. godine.
U svom izlaganju, ambasador Stefanović preneo je pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i najbolje želje za dalji napredak Republike Nauru i njenih građana.
Posebno je naglasio značaj koji Republika Srbija pridaje poziciji Republike Nauru u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom naše zemlje, te da odluka Vlade Republike Nauru da povuče priznanje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije pokazuje principijelnu podršku i zalaganje obe države za univerzalne principe međunarodnog prava.

  

Predsednik Kun je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Republika Srbija akreditovala svog prvog ambasadora u Republici Nauru, kao i da ovaj istorijski momenat predstavlja značajnu prekretnicu u bilateralnim odnosima. Naglasio je da će Republika Nauru nastaviti da vodi spoljnu politiku zasnovanu na principima međunarodnog prava, uključujući i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.
Obe strane su izrazile spremnost za intenziviranje međusobne saradnje u različitim oblastima, kao i međusobnih kontakata – uključujući i one na visokom nivou.