Printer Friendly Version 06.06.2023. - Посета општини Сноуви Монаро и постављање заставе Србије у комеморативном парку @ 13 June 2023 12:49 AM

Амбасадор Републике Србије у Аустралији, Раде Стефановић, боравио је данас у посети регионалном већу јединице локалне самоуправе Сноуви Монаро (Snowy Monaro), у савезној држави Нови Јужни Велс.

Током боравка у највећем граду региона, Куми (Cooma), амбасадор Стефановић сусрео се са градоначелницом Нарел Дејвис и члановима локалног већа (одборницима).

Повод за посету било је подизање заставе Републике Србије у градском парку у Куми (у „Новој авенији“), коју је донирала Амбасада Србије у Канбери.

Уручујући заставу, амбасадор Стефановић је захвалио локалној самоуправи на сарадњи и спремности да се истакне застава Републике Србије у комеморативном парку, који је показатељ мултикултуралности овог региона, као и „подсетник“ на утицај који је инфраструктурни пројекат „Snowy Scheme“ имао на аустралијску културну разноликост (од око 100.000 ангажованих раника, 70.000 су били имигранти). Нагласио је да, подизањем државне заставе Републике Србије, заједнички обележавамо и одајемо почаст доприносу српске заједнице развоју, не само овог региона – већ и Аустралије у целини, те да са овог места упућујемо поруке пријатељства и заједнички јачамо односе између два народа и две државе.

У Куми од 1959. године постоји спомен парк и „Авенија застава“, које симболизују државе порекла радника-имиграната, који су од 1949. до 1974. били ангажовани на једном од највећих инфраструктурних пројеката у Аустралији - подизању низа хидроелектрана, брана и пратећих објеката, у оквиру тзв. „Snowy Mountains Hydro-Electric Scheme. У оквиру поменуте авеније истакнуте су тадашње заставе 28 држава порекла ангажованих радника, укључујући и заставу бивше СФРЈ. У оквиру „Нове авеније“, чије је подизање започето 1999. године, истакнуте су заставе „данашњих“ држава порекла радника – укључујући и поједине бивше југословенске и совјетске републике.