Printer Friendly Version 06.06.2023. - Poseta opštini Snouvi Monaro i postavljanje zastave Srbije u komemorativnom parku @ 13 June 2023 12:50 AM

Ambasador Republike Srbije u Australiji, Rade Stefanović, boravio je danas u poseti regionalnom veću jedinice lokalne samouprave Snouvi Monaro (Snowy Monaro), u saveznoj državi Novi Južni Vels.

Tokom boravka u najvećem gradu regiona, Kumi (Cooma), ambasador Stefanović susreo se sa gradonačelnicom Narel Dejvis i članovima lokalnog veća (odbornicima).

Povod za posetu bilo je podizanje zastave Republike Srbije u gradskom parku u Kumi (u „Novoj aveniji“), koju je donirala Ambasada Srbije u Kanberi.


Uručujući zastavu, ambasador Stefanović je zahvalio lokalnoj samoupravi na saradnji i spremnosti da se istakne zastava Republike Srbije u komemorativnom parku, koji je pokazatelj multikulturalnosti ovog regiona, kao i „podsetnik“ na uticaj koji je infrastrukturni projekat „Snowy Scheme“ imao na australijsku kulturnu raznolikost (od oko 100.000 angažovanih ranika, 70.000 su bili imigranti). Naglasio je da, podizanjem državne zastave Republike Srbije, zajednički obeležavamo i odajemo počast doprinosu srpske zajednice razvoju, ne samo ovog regiona – već i Australije u celini, te da sa ovog mesta upućujemo poruke prijateljstva i zajednički jačamo odnose između dva naroda i dve države.

U Kumi od 1959. godine postoji spomen park i „Avenija zastava“, koje simbolizuju države porekla radnika-imigranata, koji su od 1949. do 1974. bili angažovani na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Australiji - podizanju niza hidroelektrana, brana i pratećih objekata, u okviru tzv. „Snowy Mountains Hydro-Electric Scheme. U okviru pomenute avenije istaknute su tadašnje zastave 28 država porekla angažovanih radnika, uključujući i zastavu bivše SFRJ. U okviru „Nove avenije“, čije je podizanje započeto 1999. godine, istaknute su zastave „današnjih“ država porekla radnika – uključujući i pojedine bivše jugoslovenske i sovjetske republike.