Printer Friendly Version Изградња новог комплекса дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери @ 13 June 2023 01:02 AM

Амбасада Републике Србије у Комонвелту Аустралија са задовољством обавештава јавност да су надлежне аустралијске институције у мају 2023. године издале грађевинску дозволу за изградњу новог комплекса дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Канбери.
Овим је испуњен део предуслова за наставак овог значајног пројекта, те ће фокус Амбасаде у наредном периоду бити на анализи локалног тржипта и сагледавању најбољих модалитета за његову даљу реализацију.
У том смислу, Амбасада позива сва лица и компаније, које су заинтересоване за учешће у процедури набавке (тендеру), да доставе писмо о намерама – у којем ће представити област свога рада, капацитете и евентуалне референце.
Области од интеса:
- пројектни менаџмент и администрирање уговора
- извођење грађевинских радова
- архитектонско-грађевински надзор

Подсећамо да је комплекс у Канбери први те врсте у свету који Република Србија, од распада бивше СФРЈ, наменски гради за потребе дипломатско-конзуларног представништва. Управо имајући поменуто у виду, а у циљу добијања што квалитетнијег решења, одлучено је да се пружи прилика српској стручној јавности, да са највишег нивоа архитектонске струке, путем слободног, ауторског дизајна, одговори на постављене захтеве и тиме да свој уметнички допринос у креирању слике Републике Србије у иностранству.
У том циљу, Министарство спољних послова Републке Србије је, у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, организовало и спровело архитектонско-урбанистички, јавни, анонимни, конкурс за избор Идејног решења за изградњу овог комплекса. Стручна јавност је препознала значај овог Конкурса и одазив је, према броју пристиглих радова, био изузетан. Пристигло је 33 конкурсна рада, а најбољи је изабран од стране жирија, који су чинили еминентни стручњаци у овој области. Прву награду освојио је пројекат бироа „АКВС архитектура“, иза којег стоје млади, али већ афирмисани и награђивани аутори, Анђела Карабашевић и Владислав Суџум.
Поменути конкурсни рад, како је наведено у образложењу одлуке стручног жирија,
пружио је свеобухватан одговор на задату тему, јасно дефинисаним и приказаним ауторским ставом, и у концептуалном и у контекстуалном смислу. Решење се одликује једноставним и јасним концептом, који је доследно спроведен кроз све сегменте. Елегантна и сведена појавност пројектованог комплекса базирана је на принципима и елементима српске традиционалне архитектуре, зналачки и децентно преведеним у савремени архитектонски језик. Јасно зонирање функционалних целина, обједињених традиционалним мотивима трема и сведеном димензијом унутрашњег дворишта (атријума), пружа адекватан одговор постављеном пројектном задатку. Предложено решење, како је оценио жири, имплицира јасан и недвосмисленим идентитет, а истовремено је примерен материјалним могућностима реализације.