Printer Friendly Version Izgradnja novog kompleksa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi @ 13 June 2023 01:04 AM

Ambasada Republike Srbije u Komonveltu Australija sa zadovoljstvom obaveštava javnost da su nadležne australijske institucije u maju 2023. godine izdale građevinsku dozvolu za izgradnju novog kompleksa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi.
Ovim je ispunjen deo preduslova za nastavak ovog značajnog projekta, te će fokus Ambasade u narednom periodu biti na analizi lokalnog tržipta i sagledavanju najboljih modaliteta za njegovu dalju realizaciju.
U tom smislu, Ambasada poziva sva lica i kompanije, koje su zainteresovane za učešće u proceduri nabavke (tenderu), da dostave pismo o namerama – u kojem će predstaviti oblast svoga rada, kapacitete i eventualne reference.
Oblasti od intesa:
- projektni menadžment i administriranje ugovora
- izvođenje građevinskih radova
- arhitektonsko-građevinski nadzor

Podsećamo da je kompleks u Kanberi prvi te vrste u svetu koji Republika Srbija, od raspada bivše SFRJ, namenski gradi za potrebe diplomatsko-konzularnog predstavništva. Upravo imajući pomenuto u vidu, a u cilju dobijanja što kvalitetnijeg rešenja, odlučeno je da se pruži prilika srpskoj stručnoj javnosti, da sa najvišeg nivoa arhitektonske struke, putem slobodnog, autorskog dizajna, odgovori na postavljene zahteve i time da svoj umetnički doprinos u kreiranju slike Republike Srbije u inostranstvu.
U tom cilju, Ministarstvo spoljnih poslova Republke Srbije je, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, organizovalo i sprovelo arhitektonsko-urbanistički, javni, anonimni, konkurs za izbor Idejnog rešenja za izgradnju ovog kompleksa. Stručna javnost je prepoznala značaj ovog Konkursa i odaziv je, prema broju pristiglih radova, bio izuzetan. Pristiglo je 33 konkursna rada, a najbolji je izabran od strane žirija, koji su činili eminentni stručnjaci u ovoj oblasti. Prvu nagradu osvojio je projekat biroa „AKVS arhitektura“, iza kojeg stoje mladi, ali već afirmisani i nagrađivani autori, Anđela Karabašević i Vladislav Sudžum.
Pomenuti konkursni rad, kako je navedeno u obrazloženju odluke stručnog žirija,
pružio je sveobuhvatan odgovor na zadatu temu, jasno definisanim i prikazanim autorskim stavom, i u konceptualnom i u kontekstualnom smislu. Rešenje se odlikuje jednostavnim i jasnim konceptom, koji je dosledno sproveden kroz sve segmente. Elegantna i svedena pojavnost projektovanog kompleksa bazirana je na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture, znalački i decentno prevedenim u savremeni arhitektonski jezik. Jasno zoniranje funkcionalnih celina, objedinjenih tradicionalnim motivima trema i svedenom dimenzijom unutrašnjeg dvorišta (atrijuma), pruža adekvatan odgovor postavljenom projektnom zadatku. Predloženo rešenje, kako je ocenio žiri, implicira jasan i nedvosmislenim identitet, a istovremeno je primeren materijalnim mogućnostima realizacije.