Printer Friendly Version Сиднеј, 25.06.2023. - Једанаеста Видовданска академија српских школа Новог Јужног Велса @ 26 June 2023 02:08 AM

У недељу, 25. јуна о.г, у аудиторијуму „Sir John Clancy“, Универзитета Новог Јужног Велса, одржана је једанаеста по реду, свечана Видовданска академија српских школа у овој савезној држави.
У свом говору након свечане академије, отправник послова а.и. Ивана Исидоровић истакла је да овај дан има велику симболику и важност за српски народ. Нагласила је да Република Србија снажно подржава све активности које доприносе очувању српског језика и ћириличког писма, културе и националног идентитета.
Посебно се осврнула на недавни почетак рада првих допунских школа српског језика у Аустралији, у којима се настава одржава по програму Министарства просвете Републике Србије, те још једном позвала све заинтересоване ученике и родитеље на сарадњу у овој области.

Овој традиционалној манифестацији присуствовао је велики број родитеља и деце, не само из Новог Јужног Велса, епископ аустралијско-новозеландски Силуан, свештенство и бројни припадници српске заједнице, као и гости из разних аустралијских институција. Специјални гости, учесници програма, били су и ђаци из школе Свети Сава у Бризбејну, улица Рос-прве школа у Аустралији у којој се настава одржава по програму и под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.
Поменута манфестација представља још један вид промоције српске културе и традиције, мултикултурализма, као и својеврсно „представљање“ српске заједнице у Аустралији.