Printer Friendly Version 9-10.09.2023. - Амбасадор Стефановић посетио српску школу „Вук Караџић“ и заједницу у Сент Албансу @ 6 October 2023 01:01 AM

Током боравка у Мелбурну, ради званичне посете савезној држави Викторији, амбасадор Републике Србије у Комонвелту Аустралија Раде Стефановић, 9. и 10. септембра 2023. године посетио је српску школу „Вук Караџић“ у Сент Албансу, као и парохије Митрополије аустралијско-новозеландске у Гринзбороу (Црква Светог Саве) и Сент Албансу (Црква Светог Ђорђа).

У школи „Вук Караџић“, након обиласка свих одељења, амбасадор Стефановић разговарао је са ученицима и родитељима, а након тога и са директорком Татјаном Георгиевском и члановима наставничког већа и школског одбора о укључивању ученика у наставу по програму који је за дијаспору прописало Министарство просвете Републике Србије. Представљајући овај модел наставе, амбасадор је посебно истакао важност очувања српског националног идентитета, кроз учење српског језика и упознавање са највреднијим делима српске културе, историје и традиције.

У суботу увече амбасадор је присуствовао вечерњој служби у цркви Светог Саве у Гринзбороу, коју је служио протонамесник Дејан Милођевић, након које је разговарао са припадницима српске заједнице.

У недељу, 10. септембра, у цркви Светог Ђорђа у Сент Албансу, амбасадору Стефановићу је приређен веома срдачан дочек од стране локалне српске заједнице, на челу са старешином цркве протојерејем ставрофором Бором Петровићем и ђаконом Миодрагом Томићем. Након свете литургије, у сали црквене општине приређен је пригодан програм од стране ученика Српске школе „Вук Караџић“, фолклорних група и чланова локалних удружења.