Printer Friendly Version 9-10.09.2023. - Ambasador Stefanović posetio srpsku školu „Vuk Karadžić“ i zajednicu u Sent Albansu @ 6 October 2023 01:03 AM

Tokom boravka u Melburnu, radi zvanične posete saveznoj državi Viktoriji, ambasador Republike Srbije u Komonveltu Australija Rade Stefanović, 9. i 10. septembra 2023. godine posetio je srpsku školu „Vuk Karadžić“ u Sent Albansu, kao i parohije Mitropolije australijsko-novozelandske u Grinzborou (Crkva Svetog Save) i Sent Albansu (Crkva Svetog Đorđa).

U školi „Vuk Karadžić“, nakon obilaska svih odeljenja, ambasador Stefanović razgovarao je sa učenicima i roditeljima, a nakon toga i sa direktorkom Tatjanom Georgievskom i članovima nastavničkog veća i školskog odbora o uključivanju učenika u nastavu po programu koji je za dijasporu propisalo Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Predstavljajući ovaj model nastave, ambasador je posebno istakao važnost očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, kroz učenje srpskog jezika i upoznavanje sa najvrednijim delima srpske kulture, istorije i tradicije.

U subotu uveče ambasador je prisustvovao večernjoj službi u crkvi Svetog Save u Grinzborou, koju je služio protonamesnik Dejan Milođević, nakon koje je razgovarao sa pripadnicima srpske zajednice.

U nedelju, 10. septembra, u crkvi Svetog Đorđa u Sent Albansu, ambasadoru Stefanoviću je priređen veoma srdačan doček od strane lokalne srpske zajednice, na čelu sa starešinom crkve protojerejem stavroforom Borom Petrovićem i đakonom Miodragom Tomićem. Nakon svete liturgije, u sali crkvene opštine priređen je prigodan program od strane učenika Srpske škole „Vuk Karadžić“, folklornih grupa i članova lokalnih udruženja.