Printer Friendly Version 14-20.09.2023. – Посета амбасадора Стефановића Новом Зеланду @ 6 October 2023 01:28 AM

Амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић, који је на нерезиденцијалној основи акредитован и на Новом Зеланду, боравио је од 14. до 20. септембра о.г. у овој држави.

Поред радних састанака у Велингтону, амбасадор Стефановић је 16. септембра о.г. присуствовао свечаном отварању прве допунске школе српског језика у Окланду, која функционише у оквиру Српског образовног центра.
Након спроведене процедуре верификације од стране Министарства просвете Републике Србије и одлуке о ангажовању првог хонорарног наставника на Новом Зеланду, госпође Сање Зубчић Жилић, у Окланду, у школској 2023. години, формално је почела да функционише прва допунска школа српског језика у овој земљи, у којој се настава одржава по програму Министарства просвете Републике Србије.
Уз подршку Амбасаде Србије у Канбери и Министарства просвете Републике Србије, у школској 2023. години формиране су прве три групе, са укупно 49 ученика (млађа – 19, средња – 18, старија – 12).
Током посете школи, амбасадор Раде Стефановић разговарао је са ученицима и родитељима, а, након пригодне приредбе, амбасадор је ученицима уручио ђачке књижице, а наставнику дневник рада.

У свом обраћању, амбасадор је истакао важност очувања српског језика и писма – не само као средства комуникације, већ и као средства идентификације националне припадности, те упознао са мерама које Република Србија предузима у циљу развијањa чвршћих и трајних веза дијаспоре са матичном државом, кроз учење српског језика и упознавање са највреднијим делима српске културне баштине. Посебно је захвалио на посвећености и ђака и њихових родитеља, односно спремности да редовно похађају наставу и уче по програму који је ресорно министарство Републике Србије прописало за образовно-васпитни рад у иностранству, али и црквено-школској општини – која је, уступајући простор, помогла реализацију наставе.
Одвојено је организован и радни састанак амбасадора са хонорарним наставником, током којег је разговарано о административно-техничким питањима и модалитетима даље комуникације и сарадње. Посебан акценат стављен је на прикупљање пријава за наредну школску годину, као и чињеницу да је неформално већ почела са радом и група у Хамилтону, чије се формално укључивање у овај програм очекује у школској 2024. години.
Амбасада Републике у Канбери наставља ангажовање у овој области, те очекује да се у наредној школској години формирају нове групе ученика и у Аустралији – укључујући и Мелбурн и Канберу.