Printer Friendly Version 20.10.2023. – Учешће амбасадора Р.Стефановића на заседању Сабора Митрополије аустралијско-новозеландске @ 23 October 2023 02:32 AM

На позив Епископа аустралијско-новозеландског Силуана, амбасадор Р.Стефановић у петак, 20. октобра о.г, био је гост на делу заседања Сабора Митрополије аустралијско-новозеландске.
У питању је први сабор Митрополије у последњих пет година, а одржан је у сали при Саборном храму „Светог великомученика Георгија“ у Кабрамати, где се налази и седиште Митрополије.
Епископ Сулуан, у свом поздравном говору, бираним речима се захвалио Амбасади РС у Аустралији и амбасадору лично на сарадњи, међусобној подршци и разумевању.
У свом формалном обраћању делегатима, којих је било близу 130 (сви свештеници и сви председници црквених општина у оквиру Митрополије, као и изабрани делегати), амбасадор Р.Стефановић је истакао да позив да се као гост обрати учесницима Сабора представља још једну потврду огромног међусобног поштовања, синергије и заједничког рада, те да ће се таква сарадња између ДКП РС у Аустралији и Митрополије наставити и убудуће. Посебно је истакнуто да Р.Србија српску заједницу у Аустралији и на Новом Зеланду види као важну спону за даље унапређивање билатералних, међудржавних, односа, те да ће Амбасада наставити да снажно подржава све активности које доприносе јачању наше заједнице на овим просторима, укључујући и очување језика, писма, културе и националног идентитета.
Посебан акценат током обраћања стављен је на формирање допунских школа српског језика и културе широм Аустралије и Новог Зеланда, а у којима би се настава одржавала по програму Министарства просвете Републике Србије. Указано је и да је образовно-васпитни рад на српском језику за ученике српског порекла у иностранству, у циљу развијања свести о сопственом националном и културном идентитету, као и подстицање одржавања трајних веза са отаџбином, представљају врхунске приоритете за Републику Србију, те да је управо то једна од области где су и држава и црква на истом задатку, те да се најбољи резултат управо може остварити кроз заједничку сарадњу.
Такође, указано је на могућности учешћа на конкурсима, које Р.Србија, односно Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, редовно расписује за суфинансирање пројеката који својим значајем и квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета. Са задовољством је констатовано и да су током ове године финансирана и два пројекта из Аустралије – 20. фестивал српског филма у Аустралији са 500.000 динара и пројекат „Лет, лет бубамаро“ српске школе Свети кнез Лазар са 300.000 динара.