Printer Friendly Version 09.11.2023. – Предаја акредитивних писама амбасадора Радета Стефановића председнику Републике Вануату @ 5 December 2023 02:04 AM

Амбасадор Републике Србије Раде Стефановић предао је акредитивна писма председнику Републике Вануату Њ.Е. Никеникеу  Вуробаравуу, чиме је и званично акредитован као нови  амбасадор Републике Србије у Републици Вануату.
У свом обраћању председнику Вуробаравуу, амбасадор Р.Стефановић је, између осталог, истакао важност подршке Републике Вануату очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, а у духу поштовања и општих принципа међународног права, пријатељских односа и солидарности.
Обострано је изражена спремност за интензивирање међусобне сарадње у различитим областима, као и међусобних контаката – укључујући и оне на високом нивоу.

Амбасадор Р.Стефановић сусрео се, током боравка у Порт Вили и са замеником премијера и министром спољних послова Републике Вануату М. Серемајом и у разговору истакао бројне могућности за унапређење сарадње две стране - на обострану корист. Посебно је захвалио на подршци Републике Вануату кандидатури Републике Србије и града Београда за специјализовану изложбу EXPO 2027.

Такође, амбасадор Р.Стефановић разговарао је и са министром унутрашњих послова Републике Вануату Р.Махеом, што је била прилика да заједнички размотре могућности будуће сарадње две земље у овом домену.

У разговору са лидером опозиције у Парламенту Републике Вануату Б.Лофманом, било је, између осталог, речи и о универзалним међународним вредностима и заједничким изазовима, али и о могућностима за унапређење парламентарне сарадње две земље.
Током ових разговора, истакнуто је опредељење две стране да даље унапређују билатералне односе, као и да интензивирају политички дијалог и међусобне контакте.
Посебно је указано на могућности за сарадњу на мултилатералном плану, укључујући и међусобну подршку кандидатурама две државе у оквиру међународних организација.