Printer Friendly Version 09.11.2023. – Predaja akreditivnih pisama ambasadora Radeta Stefanovića predsedniku Republike Vanuatu @ 5 December 2023 02:07 AM

Ambasador Republike Srbije Rade Stefanović predao je akreditivna pisma predsedniku Republike Vanuatu Nj.E. Nikenikeu  Vurobaravuu, čime je i zvanično akreditovan kao novi  ambasador Republike Srbije u Republici Vanuatu.
U svom obraćanju predsedniku Vurobaravuu, ambasador R.Stefanović je, između ostalog, istakao važnost podrške Republike Vanuatu očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, a u duhu poštovanja i opštih principa međunarodnog prava, prijateljskih odnosa i solidarnosti.
Obostrano je izražena spremnost za intenziviranje međusobne saradnje u različitim oblastima, kao i međusobnih kontakata – uključujući i one na visokom nivou.

Ambasador R.Stefanović susreo se, tokom boravka u Port Vili i sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Republike Vanuatu M. Seremajom i u razgovoru istakao brojne mogućnosti za unapređenje saradnje dve strane - na obostranu korist. Posebno je zahvalio na podršci Republike Vanuatu kandidaturi Republike Srbije i grada Beograda za specijalizovanu izložbu EXPO 2027.

Takođe, ambasador R.Stefanović razgovarao je i sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Vanuatu R.Maheom, što je bila prilika da zajednički razmotre mogućnosti buduće saradnje dve zemlje u ovom domenu.

U razgovoru sa liderom opozicije u Parlamentu Republike Vanuatu B.Lofmanom, bilo je, između ostalog, reči i o univerzalnim međunarodnim vrednostima i zajedničkim izazovima, ali i o mogućnostima za unapređenje parlamentarne saradnje dve zemlje.
Tokom ovih razgovora, istaknuto je opredeljenje dve strane da dalje unapređuju bilateralne odnose, kao i da intenziviraju politički dijalog i međusobne kontakte.
Posebno je ukazano na mogućnosti za saradnju na multilateralnom planu, uključujući i međusobnu podršku kandidaturama dve države u okviru međunarodnih organizacija.