Printer Friendly Version 11.11.2023. – Фолклорни фестивал у Бризбејну @ 5 December 2023 02:09 AM

На позив председника Српско-аустралијског центра из Бризбејна Младена Пурића, амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић и први саветник Ивана Исидоровић присуствоваи су отварању првог фолклорног фестивала у овом граду.
Фестивал је окупио фолклорне групе из различитих делова Аустралије, укључујући Сиднеј, Малбурн, Голд Коуст и Бризбејн, а посебни гости, у духу мултикултуралности, биле су фолклорне групе из других националних заједница у Аустралији.
У оквиру фестивала, посебан штанд имала је и допунска школа „Свети Сава“ из Бризбејна, прва школа у Аустралији у којој се настава одржава по пограму Министарства просвете Републике Србије.
Ово је била прилика да се поменути програм додатно промовише, посебно како би се сличне групе формирале и у Вејколу (преграђе Бризбејна) и Голд Коусту.

У свом говору на отварању манифестације, амбасадор Стефановић је, између осталог, истакао важност очувања националног и културног идентитета Срба у дијаспори, пружио информације о програму и начину функционисања допунских школа српског језика и културе, у којима се настава одржава под покровитељством и уз финансијску подршку Министарства просвете Републике Србије и  упутио још један позив нашим држављанима да се региструју за гласање у иностранству на предстојећим парламентарним изборима у Републици Србији.