Printer Friendly Version 11.11.2023. – Folklorni festival u Brizbejnu @ 5 December 2023 02:10 AM

Na poziv predsednika Srpsko-australijskog centra iz Brizbejna Mladena Purića, ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović i prvi savetnik Ivana Isidorović prisustvovai su otvaranju prvog folklornog festivala u ovom gradu.
Festival je okupio folklorne grupe iz različitih delova Australije, uključujući Sidnej, Malburn, Gold Koust i Brizbejn, a posebni gosti, u duhu multikulturalnosti, bile su folklorne grupe iz drugih nacionalnih zajednica u Australiji.
U okviru festivala, poseban štand imala je i dopunska škola „Sveti Sava“ iz Brizbejna, prva škola u Australiji u kojoj se nastava održava po pogramu Ministarstva prosvete Republike Srbije.
Ovo je bila prilika da se pomenuti program dodatno promoviše, posebno kako bi se slične grupe formirale i u Vejkolu (pregrađe Brizbejna) i Gold Koustu.

U svom govoru na otvaranju manifestacije, ambasador Stefanović je, između ostalog, istakao važnost očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u dijaspori, pružio informacije o programu i načinu funkcionisanja dopunskih škola srpskog jezika i kulture, u kojima se nastava održava pod pokroviteljstvom i uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije i  uputio još jedan poziv našim državljanima da se registruju za glasanje u inostranstvu na predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Srbiji.