Printer Friendly Version 25-26.11.2023. – Proslava crkvene slave Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu i poseta Srpskoj etničkoj školi „Vuk Karadžić“ u Kizborou @ 5 December 2023 02:14 AM

Na poziv crkvenog odbora i paroha crkve Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu, ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović prisustvovao je obeležavanju hramovne slave ove crkve i Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio Episkop australijsko-novozelandski Siluan.
Ovo je bila prva prilika da predstavnici Ambasade Republike Srbije obiđu srpsku zajednicu u ovom delu Australije, te je „prisustvo matične države Srbije“ veoma pozitivno primljeno.

Tokom boravka u Melburnu, ambasador Stefanović je posetio Srpsku etnička škola „Vuk Karadžić“ u Kizborou, te razgovarao sa roditeljima i učenicima koji su izrazili želju da se uključe u program Ministarstva prosvete Republike Srbije.
Ovom prilokom, ambasador Stefanović je, uz isticanje važnosti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u dijaspori, pružio informacije o programu i načinu funkcionisanja dopunskih škola srpskog jezika i kulture, u kojima se nastava održava pod pokroviteljstvom i uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Ambasador Stefanović imao je zadovoljstvo i da prisustvuje dodeli godišnjih nagrada folklornog udruženja „Šumadija“ iz Kizboroa.
Ovi događaji iskorišćeni su i za još jedan poziv našim državljanima da se registruju za glasanje u inostranstvu na predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Srbiji.